"Zlatna povelja" za "Prosvjetu" iz Beča

U velikoj dvorani Centra Sava u Beogradu, 20. maja 2018. godine održana je sedamnaesta po redu, manifestacija „Vitezovo proleće“, jedna od najvećih kulturnih, obrazovnih i umetničkih festivala poezije na Balkanu. Organizator ove jedinstvene kulturne manifestacije je Književni časopis za decu "Vitez", koji se rado čita, ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj, već i u srpskim školama u dijaspori, poput Italije, Austrije, Rumunije, Mađarske, Nemačke, Francuske...

Festival dečje poezije otvorio je akademik Matija Bećković prigodnim rečima, čestitajući svim dobitnicima na osvojenim nagradama, a učesnicima praznik poezije. U programu su učestvovali eminentni pisci, između ostalih: Nedeljko Popadić, organizator manifestacije i glavni i odgovorni urednik časopisa „Vitez", Radomir Andrić, predsednik UKS, Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika Srbije, Slobodan Stanišić, Bora Đorđević, Ljubomir Ćorilić, Rade Đergović, Svetlana Matić i mnogi drugi.

Nosilac Zlatne povelje za očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u dijaspori ove godine je SPKD Prosvjeta - odbor u Austriji. Nagradu je primila profesor Svetlana Matić, potpredsednica Društva, zahvaljujući organizatoru što je prepoznao prave vrednosti, kada je reč o očuvanju našeg prosvetnog i kulturnog identiteta u rasejanju. Polaznici Prosvjetine škole srpskog jezika u Beču su zajedno sa svojim učiteljicama, dobitnici Vitezovih diploma i verni pratioci i čitaoci časopisa Vitez.

Pored pisaca, publici u kojoj je bilo oko 3800 dece, roditelja i profesora iz osnovnih i srednjih srpskih škola, su se obratili umetnici, glumci , pevači i druge ličnosti iz kulturnog i javnog života poput Leontine, Bore Đorđevića, Ivane Jordan i drugih. Bilo je i dečjih nastupa, horova i plesnih muzičkih sadržaja, koji su propraćeni burnim dečjim aplauzima.

Na 17. Vitezovom festivalu, koji ima nekomercijalni sadržaj, je podeljeno oko 1000 knjiga, poput Vitezove antologije i knjige Volim te autora Nedeljka Popadića, kao i diplome koje su nagrade deci za učešće u različitim kulturnim sadržajima, na literarnim i likovnim konkursima, koje svake godine organizuje časopis Vitez.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи