Izložba Milana Đurića i književno veče Dragana Jakovljevića u Pragu

Ljubitelji likovne umetnosti, srpske književnosti i publicistike u Pragu, imali su prilike da proteklog vikenda uživaju u izložbi slika, književnoj večeri i predavanju srpskih umetnika iz Mađarske. Na poziv Udruženja "Lastavica", u češkoj prestonici boravili su akademski slikar, grafičar i likovni pedagog Milan Đurić i književnik, novinar i profesor Univerziteta ELTE Dragan Jakovljević.

U galeriji Lastavice, u samom centru Praga, otvorena je samostalna izložba grafika i slika Milana Đurića, koja će posetiocima biti dostupna u naredne tri nedelje. Reč je o njegovim radovima objedinjenim pod zajedničkim nazivom Elementarno, koje je do sada imala priliku da vidi i publika u Srbiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Rumuniji i drugim zemljama. O umetniku iz Budimpešte i njegovim delima nadahnuto je govorila književnica, kritičarka i član uprave Lastavice Jelena Ćirić, koja je zajedno sa svojim kolegom Nenadom Bojićem koordinirala organizaciju ovih umetničkih večeri.

Dan kasnije, u istom prostoru, Lastavica je priredila promociju knjiga i naučno-popularno predavanje Dragana Jakovljevića. U okviru predstavljanja svoje knjige Mimikrija kao sudbina, gost iz Mađarske je održao predavanje iz oblasti manipulacija u medijima, odnosno socijalne mimikrije. Aktuelnost ove teme učinila je da predavanju prisustvuje veći broj posetilaca, koji su potom imali prilike da se upoznaju i sa Jakovljevićevom najnovijom knjigom poetske proze Šapat vremena. Domaćin i ove večeri bila je Jelena Ćirić, koja je naizmenično sa autorom pročitala nekoliko zapisa iz ovog književnog dela.

Gosti iz Mađarske, sa kojima je u Prag doputovala i Diana Kondić Đurić, koordinator programa Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, trećeg dana boravka u Češkoj posetili su Ambasadu Srbije, gde su ih primili ambasador Vera Mavrić i konzul Stefan Tomašević, i zadržali se sa njima u dužem, prijateljskom razgovoru. Srpske diplomate u Pragu su se veoma živo interesovale za sve segmente društvenog života srpske zajednice u Mađarskoj, a posebno za sfere kulture, informisanja i nauke, u koje su Đurić i Jakovljević profesionalno uključeni.

Izložba i književno veče srpskih umetnika iz Mađarske, bila su dva u nizu prolećnih kulturnih programa koje Udruženje Lastavica organizuje i kojima nastoji da okupi što veći broj građana Praga, pre svega onih kojima je neki od južnoslovenskih jezika maternji, ili se pak njima služe. Osim kulturnih programa, Lastavica već godinama organizuje i brojne humanitarne akcije, nastojeći da pomogne ugroženim kategorijama ljudi, a ponajviše deci bez roditeljskog staranja u zemljama Balkana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво