Proslava Dana Evrope u Temišvaru

Dan Evrope obeležen je 9. maja u Temišvaru u organizaciji Prefekture županije Timiš i grada Temišvara pored tradicionalnog obeležavanja Dana nezavisnosti Rumunije i Dana pobede nad fašizmom.

Svečanosti na Trgu slobode prisustvovali su najviši zvaničnici županije Timiš, prefekt Eva Andreaš, predsednik županijskog saveta Kalin Dobra, gradonačelnik grada Temišvara Nikolaje Robu, evroparlamentarka Marija Grapini, kao i predstavnici konzularnog kora.

Glavnu i centralnu ulogu u konzularnom koru imao je predsedavajući Njegova ekselencija generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić. U svojstvu predsednika konzularnog kora gospodinu Tadiću je pripala čast da se jedini od diplomata obrati prisutnima. On je podsetio na evropske vrednosti za koje je i Republika Srbija trajno opredeljenja i značaj županije Timiš i grada Temišvara u njihovoj izgradnji, kao i doprinos konzularnog kora (18 konzularnih predstavništva) u stvaranju bolje evropske slike Temišvara.

Povodom svečanosti, na trgu su postavljeni štandovi konzularnog kora, na čelu sa štandom Generalnog konzulata Republike Srbije u Temišvaru, a potom sa štandovima konzulata Nemačke i počasnih konzulata Švedske, Moldavije, Perua, Bugarske, Španije, Južne Koreje, Mađarske, Francuske, Italije, Makedonije, kao i društva Arapsko-rumunskog prijateljstva i Evropske direkcije za informisanje.

„Srpski štand" je mnogobrojnim posetiocima promovisao turističke potencijale Srbije i gastronomske specijalitete uz degustaciju. Građani su se posebno interesovali za propagandne materijale turističkih destinacija u Srbiji koje je Generalni konzulat već turistički promovisao u Temišvaru.

Nastavak svečanosti obeležila je parada kulturno-umetničkih grupa na Trgu slobode pod nazivom „Evropa to smo mi". U folklornoj izložbi učestvovala je i Školica folklora AKUD „Mladost" iz Temišvara pod umetničkim rukovodstvom Senadina Krstića. Igrama iz okoline Beograda Mladostaši su verno prikazali posebnost srpskog etnološkog korena. Lepota igre i nošnje stilski i muzički su obogatili predstavu koja je oslikavala lepotu multikulturalnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво