Etno džez u crkvenoj sali

U utorak, 15. maja, u svečanoj sali novoobnovljene zgrade bečkog hrama Sveti Sava, prvi put su odjeknuli zvuci etno džez muzike.

U prostoru koji je trenutno pretvoren u umetničku galeriju, Nenad Vasilić Trio održao je koncert za prave muzičke sladokusce, javlja za Program za dijasporu RTS-a Miodrag Mecanović.

Okružen slikama i skulpturama Milana Todorovića-Rubljova, umetnika iz Vrnjačke Banje, Nenad Vasilić, naš poznati kontrabasista, kompozitor i aranžer, priredio je divan muzički ugođaj uz pomoć svojih kolega, harmonikaša Marka Živadinovića i ukrajinskog sopran-saksofoniste Andreja Prozorova. Izvodili su originalne Nenadove i Markove kompozicije koje ostvaruju ideju spajanja džeza i naše narodne muzičke tradicije.

Virtuozno, a opet nenametljivo, Nenad Vasilić, poznat u Evropi kao Mr. Balkan Bass, prezentuje talenat i temperament našeg podneblja i zato sa pravom predstavlja jednog od najznačajnijih promotera balkanskog džeza na evropskoj sceni.

Rođen u Nišu 1975. godine, sa pet godina je počeo da svira klavir, a sa 15 je svirao kontrabas u jednom orkestru. Svoje muzičko obrazovanje nastavio je 1994. godine na Džez akademiji u Gracu, na odseku za kontrabas i bas gitaru. Prvi album Jugobasija izdao je 1999. godine, komponovao je 60 pesama i snimio 10 albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama.

Muzičku karijeru u Beču počeo je 2003. godine, a na svetskim turnejama oduševljavao je publiku u Španiji, Francuskoj, Švedskoj, Rusiji, Americi. U svojoj karijeri sarađivao je sa mnogim priznatim stranim i domaćim umetnicima kao što su: Mark Marfi, Šeila Džordan, Riči Beirah, Vlatko Stefanovski, Bojan Zulfikarpašić, Stjepko Gut, Džon Holenbek, Martin Lubenov, Bilja Krstić, Tamara Obrovac, Lori Antonini, Amira Medunjanin i mnogi drugi.

Nenad Vasilić fascinira svirajući kontrabas, koji inače spada u prateći instrument, dajući mu značaj solo i melodijskog instrumenta. Već duže vreme nalazi se u samom vrhu evropskog džeza, a za svoj rad dobija priznanja i od kritike i od publike. Pošto je raznim inovacijama uneo u džez muziku elemente sa naglašenim motivima balkanskog muzičkog nasleđa, postigao je originalni ritmički i melodijski zvuk, koji se ceni u celom svetu.

Nenad Vasilić Trio nastupio je u crkvenoj sali zahvaljujući proti Nenadu Mihajloviću, nastojatelju bečkog hrama Svetog Save, koji se svojim organizatorskim sposobnostima trudi da crkveni duhovni život obogati raznolikim kulturnim sadržajima. Zahvaljujući njemu, postavljena je izložba slika i skulptura Milana Todorovića Rubljova, a svoj angažman ukratko je objasnio na otvaranju Svetosavske nedelje u Beču rečima:

"Sve ono što radimo ima za cilj da podstakne predstavljanje duhovnog i kulturnog nasleđa našeg naroda. Namenjeno je ovom gradu i svima njegovim žiteljima. Namenjeno je da podstakne jedan dinamičniji način naše kulturne komunikacije sa svetom u kome živimo i da pruži impuls i drugima da se uključe."

Naredni veliki događaj u crkvenom životu bečkih Srba treba da bude koncert hora Radio televizije Srbije. Hor će nastupiti u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u 16. kvartu: Neulerchenfelderstr. 47, u petak, 8. juna, u 19 časova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво