U Beču o Nemanjićima

Multimedijalni program "Dolina kraljeva - epoha Nemanjića" održan je u organizaciji SPKD "Prosvjeta" u Beču, 12. maja 2018. godine, u okviru „Susreta i razgovora“, prostorijama crkve Sv. Save u trećem okrugu u prepunoj sali.

Ovog puta tema razgovora bila je epoha Nemanjića, o kojoj su govorili eminentni gosti i dobri poznavaoci teme. U programu su učestvovali: prof. Srđan Mijalković, Tanja Janković, filolog, Janja Todorović, književnica, Dušan Todorović, dizajner i prof. Svetlana Matić.

Muldimedijalni video projekat i prikazani kratki film, autora Dušana Todorovića, bavi se ulogom najslavnije srpske dinastije i njenim značajem za državotvornu istoriju, kulturu, duhovnost i umetnost kod Srba. Izvanredan program upotpunilo je vizuelno i zvučno oživljavanje jednog od najbitnijeg istorijskog razdoblja, vladarske loze koja je stolovala srpskim zemljama više od dva veka i dala jedanaest vladara koji su od raških velikih župana, postali kraljevi i carevi, ali i Svetorodni Nemanjići.

Janja Todorović, autorka knjige Anđeo pokajanja je u svom obraćanju posebno naglasila da nijedna država na svetu, osim Srbije, nije dala 12 vladara iz iste loze, koji su se pred smrt zamonašali, a potom su nakon smrti kanonizovani za svetitelje.

„Nemanjići su dali identitet srpskom narodu. Zaveštali su srpskom narodu, identitet, državotvornost, crkvenost i zadužbinarstvo. Zemlju su učinili nezavisnom. Jedini su gradili zadužbine i van granica svoje zemlje: u Dalmaciji, na Svetoj Gori, Palestini... Srbi su narod koji voli svoje Nemanjiće, a Sveti Sava je duhovna svetlost Srba. On ima univerzalnu dimenziju. Pet naših manastira, koje su sagradili Nemanjići, su svetska kulturna blaga, pod zaštitom Uneska", zaključila je književnica Todorović.

Tatjana Janković, filolog iz Beograda, koja je u okviru ove posete održala i čas kaligrafije polaznicima Prosvjetine škole srpskog jezka je u svom obraćanju istakla:

„Ova putujuća izložba ima tematski okvir i temu Nemanjići, koja je kao i brojno srpsko književno blago, zapostavljena. Sveti Sava je bio vizionar i znao je koja je važnost knjige, pa se u njegovo vreme pisalo na pergamentu u manastirskoj prepisivačnici. U Hilandarskoj riznici ima preko 11 000 strana pisane rukom. Naš zadatak je da osvetlimo značaj zapisa u srednjem veku, a na nama je da snosimo ličnu odgovornost za ono šta pišemo i kako govorimo. Naš srpski narod ima sjajnu prošlost, zakone i crkvenu istoriju".

Kao malo iznenađenje, prof. Mijalković, predsednik Društva je istakaoda će se dr Vjeri Rašković, doajenu srpske kulturne scene u Beču i jednoj od utemeljivača Prosvjete uručiti Povelja Prosvjete 16. juna, za doprinos u radu Društva na očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Dr Vjera Rašković Zec, se u svom obraćanju prisutnima, posebno zahvalila dr Zorici Mijalković kao najhumanijem lekaru u Beču, Srđanu Mijalkoviću i Prosvjeti koji su uz književnost kojom se bavi bili spas za sve, kako je rekla, njene životne traume. Nakon oficijelnog dela programa nastavljeni su razgovori uz potpisivanje knjiga.

Tanja Janković je sutradan u nedelju održala radionicu kaligrafije za decu, polaznike Prosvjetine škole srpskog jezika, koja je izazvala veliko interesovanje i oduševljenje prisutnih mališana, ali i brojnih odraslih prijatelja našeg jezika i ćirilice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи