Saradnja Srba iz Slovenije i Slovačke

Srbi iz slovenačke i austrijske Štajerske proslavili su, u poznatom slovenačkom turističkom kraju Radenci, jubilej – deset godina veoma uspešne saradnje sa Srbima iz Saveza srpskih društava prijateljske države Slovačke.

Na poziv Rada Bakračevića, predsednika Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora u Radence su doputovali Stane Ribič, predsednik Saveza srpskih društava Slovačke i Anica Ribič, predsednica Srpskog kulturnog društva iz Bratislave.

U prijateljskom razgovoru predstavnici Srba iz Slovačke i Slovenije analizirali su desetogodišnju saradnju i dogovorili da se nastavi međusobna saradnja u kulturi i sportu i da se zajedničkim akcijama povežu sa Srbima iz matične domovine.

Usvojen je predlog Staneta Ribiča, da se septembra ove godine organizuje u Bratislavi susret Srba iz Štajerske zajednice, koji bi sa svojim članovima literarne sekcije predstavili deo srpske kulture. Takođe je dogovoreno da članovi foto sekcije u slovačkom gradu Trnavi u isto vreme organizuju izložbu svojih fotografija, koje su napravili na Svetoj Gori Atos u Grčkoj. Dva člana foto sekcije društva Rade Bakračević i Zdravko Majstorović predstaviće svoje fotografije na kojima su zabeleženi detalji srpske carske lavre manastira Hilandar.

broj komentara 0 pošalji komentar