Ršum na aprilskim susretima u Švajcarskoj

Pretposlednjeg vikenda aprila održano je književno veče Ljubivoja Ršumovića u Svetouspenskom Hramu u Cirihu, a druženje sa velikanom srpskog pera nastavilo se u SKD "Sveti Sava" u Flavilu u sklopu tradicionalnih aprilskih susreta Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

"Pitala sam ga jednom kako to da je baš meni poklonio svoje prijateljstvo? Prijateljstvo se ne bira, rekao je, ono biva, ko zna zbog čega, kao ljubav. A nisam ja tebi ništa poklonio, već sebi."

Ovim citatom Meše Selimovića započelo je druženje na aprilskim susretima, koje već godinama organizuje Udruženje srpskih pisaca Švajcarske. 

U SKD "Sveti Sava", okupili su se brojni literarni stvaraoci iz Zapadne Evrope, ali i oni koji su ne žaleći kilometre doputovali iz Srbije i regiona.

Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, pozdravio je sve prisutne goste i kolege, posebno se obrativiši pesniku Ljubivoju Ršumoviću, ovogodišnjem specijalnom gostu aprilskih susreta.

Počasni član Udruženja, magistar Živko Marković, pozdravio je uvaženog književnika i sve goste rečima da je važno beležiti istoriju svog naroda ne samo u svojoj zemlji već i van nje jer sve je to naša istorija. Obratio se skupu izlaganjem o srpskim studentima na studijama u ovoj zemlji kojih je nekada bilo više nego švajcarskih studenata, što je tema njegovog višegodišnjeg istraživanja.

Odabranim stihovima, tradicionalno, predstavili su se pisci iz: Udruženja pisaca „Književna radionica Frankfurt", Udruženja pisaca „Sedmica" iz Frankfurta, Literarno udruženje "Zdravko Đekić" iz Štutgarta, Udruženje "Radnik i pjesnik u tuđini" iz Štutgarta i Udruženje pisaca "Damjanka Daška Čizmić" iz Minhena.

Ršum je jednom rekao: „Pisanje je jedan mađioničarski posao" - i nije pogrešio, već objasnio magiju... Kako? Ovako: Ma šta mi reče, Tri čvora na trepavici, Sunčanje na mesečini, Zauvari - ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke, Još nam samo ale fale, Domovina se brani lepotom , Svaki dan se sunce rađa, Drugarstvo, Ljubav je to ... Jer kao što i stih pesme reče: "Lepe pesme tihe tajne/Sve ljubavi važne sjajne/ Neka planu, nek se rode, od igre do slobode".

Ljubivoje Ršumović pozdravio je kolege po peru, a zatim je recitovao svoje pesme. Predsednik Udruženja predao je u ime Udruženja i poklon slavnom pesniku. Na kraju su se svojim radovima predstavili i članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske. 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара