Samit privredne dijaspore most koji povezuje

Udruženje srpskih privrednika Švajcarske već godinama nastoji da kroz saradnju sa našim i stranim privrednicima poboljša razvoj privrede i na taj način omogući bolju međusobnu komunikaciju između država, a dokaz za to su privredni sajmovi koje pomenuto udruženje već nekoliko godina za redom organizuje.

Ovaj vid okupljanja doneo je brojne saradnje na inetrancionalnom nivou. I ove godine vredno se radi na organizaciji, jer se još jedan takav sajam bliži. Početkom juna, ponovo u gradskoj Sali Dietikon održaće se Samit poslovne dijaspore - EXPO 2018.

Ove godine je sekretar Federalnog ministarstva spoljnih posla Švajcarske Konfederacije Kristina Marti Lang uručila predsednici Vlade Republike Srbije, Ani Brnabić, novu strategiju za ekonomsku i razvojnu saradnju sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine.

Premijerka Brnabić zahvalila je Vladi Švajcarske i Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju na donaciji u visini od 90 miliona evra, koju Strategija predviđa za naredni četvorogodišnji period.

Ona je objasnila da je prethodna Strategija značajno doprinela ekonomskom razvoju i unapređenju državne uprave, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energija i izrazila posebno zadovoljstvo što su novim aranžmanom predviđena značajna finansijska sredstva za nastavak sprovođenja dualnog obrazovanja u Srbiji.

Kada je reč o ekonomskim odnosima, ocenjeno je da je Švajcarska jedan od značajnijih investitora u srpsku privredu i da postoji veliki potencijal za saradnju u razvoju malih i srednjih preduzeća.

Lang je naglasila da je Srbija postigla dobre rezultate u sprovedenim reformama i da je neophodno nastaviti sa jačanjem ekonomije i unapređivanjem pravnog okvira, kako bi se stvorili lakši uslovi poslovanja za buduće investitore.

Cilj Srbije je, prema premijerkinim rečima, približavanje Švajcarskoj u oblastima informacionih tehnologija, digitalizacije i inovacija u privredi.

Od samog početka godine Udruženje vredno radi na organizaciji, ali je princip rada ove godine sasvim drugačiji od predhodnih. Više se radi, a manje javno ističe.Mladi tim je uneo novu energiju u Udruženje, radi se u grupama i svake nedelje se održi po nekoliko sastanaka.

U subotu 21. aprila 2018. godine u hotelu Kristal, u Sevenu, Udruženje srpskih privrednika Švajcarske održalo je prezentaciju novog koncepta Samita poslovne dijaspore EXPO 2018.

Ovoj prezentaciji prisustvovao je generalni konzul Republike Srbije gospodin Zoran Jeremić, članovi Udruženja i gosti.

Prisutne je pozdravio predsednik Udruženja Stojan Stevanović, rekavši da se puno radilo na novom konceptu, da je veliko interesovanje za ovogodišnji sajam i da će i ove kao i predhone dve godine biti zvaničnika kako Vlade Republike Srbije tako i Vlade Republike Srpske, predsednik PK Srbije i predstavnici švajcarskih organizacija i fondova koji će doći da posete ovogodišnji sajam i uzmu učešće na ekonomskom forumu.

Nakon toga su prezentaciju vodili potpredsednica Udruženja Rada Spasojević i sekretar Ivan Avramović, počevši od samog početka, nastajanja Udruženja pa do danas. Kratkim istorijatom prisutne su uveli u inovacije rada Uruženja.

Najnovije u samom konceptu je modernizacija i digitalizacija samog Udruženja, što omogućava bolju komunikaciju i statistiku Udruženja.

Ove godine na Samitu poslovne dijaspore glavne tačke su: Ekonomski forum, EXPO i Transfer znanja.

Na ekonomskom forumu će biti reči o bilaterlanim i trgovinskim odnosima između dijaspore i matice, referati iz IT sektora i predstavljanje raznih projekata iz matice.

U okviru EXPO-a je sajam gde će se predstaviti privrednici sa svojim firmama i proizvodima iz matice i dijaspore, koji će moći da stupe u kontakt i započnu saradnju.

Izlagačke teme će biti turizam i zdravstveni turizam, IT oblast, proizvodnja i trgovina i građevinarstvo.

Transfer znanja je posvećen posetiocima koji će imati prilike da čuju zanimljive referante iz oblasti AHV i IV, BVG, osiguranja i dugovanja.

Cilj održavanja Samite poslovne dijaspore je razvoj ekonomskih odnosa, predstavljanje projekata, upoznavanje partnera, unapređivanje uvoza, izvoza, upoznavanja novih firmi i proizvoda, predstavljanje turizma i sve što on sa sobom nosi kao i razumljive informacije iz svakodnevnog života, koje su namenjene posetiocima.

Predstavljen je i novi izgled štandova, a celokupno dešavanje na sajmu ispratiće ekipa RTS-a, i ostalih medija, kao i displejevima na samom sajmu.

Celokupna prezentacija novog koncepta je ocenjena kao odlična od strane generalnog konzula gospodina Jeremića i svih prisutnih, uz nekoliko sugestija kako bi samo održavanje sajma bilo što bolje.

Na prezentaciji se takođe čulo da Udruženje ne samo da okuplja privrednike, već i pojedince, mlade ljude koji žele da učestvuju u radu Udruženja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво