Univerzitet u Džakarti i "Adligat" potpisali protokol o saradnji

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, u okviru kog su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, razvija živu kulturnu aktivnosti i razmenu sa Indonezijom. U poslednjih nedelju dana potpisana su dva protokola o saradnji u Džakarti, povodom otvaranja zbirke Indonezije u Beogradu u ovom Udruženju.

U Institutu Kesenian, uglednom indonežanskom univerzitetu za umetnost u Džakarti, Lazića je dočekao direktor Seno Gumira Adžidarma, kao i četvoro rektora i veliki broj zamenika rektora. U svečanoj atmosferi potpisan je Protokol o saradnji između ove institucije i Adligata koji će omogućiti bogate aktivnosti u budućnosti, razmenu profesora, književnika, studenata, izložbi, objavljivanje prevoda itd...

Lazić je inicirao da indonežanski pisci posebno za indonežansku zbirku u Adligatu poklanjaju svoje rukopise i predmete, kako bi se zbirka obogatila na i na ovaj način i kako bi Beograd postao pravi centar za predstavljanje i izučavanje indonežanske kulture.

Ovom prilikom Laziću je uručena Počasna plaketa instituta, a osnivač, književnik Seno Gumira Adligatu je poklonio svoj originalni, neobjavljeni dnevnik u rukopisu pisan pre nekoliko decenija, tokom putovanja po Kalimantanu.

„Ja sam ga nisam čitao godinama, i ne sećam se šta u njemu piše - znam samo da sam u to, mladalačko doba, bio ubeđen da sam veliki pisac", rekao je sa osmehom na usnama, tokom svečane primopredaje dnevnika Seno, inače danas jedan od najuglednijih velikana indonežanske pisane reči.

Pored mnogobrojnih rektora i profesora, Lazić je u Institutu Kesenian imao čast da se upozna i sa književnikom starije generacije, Separdijem Đoko Damonom, jednim od najznačajnijih indonežanskih pesnika poslednjih pola veka. Gospodin Damono je Adligatu poklonio komplet svojih knjiga na kojima je napisao posvete.

Predsednik Adligata, Viktor Lazić, održao je zvanične razgovore i sa direktorom i predstavnicima Narodne biblioteke Indonezije i generalnim sekretarom Arhiva Indonezije. U parlamentu Indonezije Lazić je bio gost potpredsednika parlamenta, pa je u ovoj instituciji primljen sa najvećim poštovanjem. Posebno je za njegovu posetu otvorena svečana sala za zasedanja narodne skupštine van uobičajenog radnog vremena parlamenta.

Potpisan je Protokol o saradnji i sa Društvom Salihara, najznačajnijim privatnim kulturnim centrom u Džakarti u kome je Lazića dočekao osnivač i direktor, takođe znameniti indonežanski književnik gospodin Gonevan Muhamed. U srdačnoj atmosferi, Laziću je poklonjeno više stotina knjiga za zbirku Indonezije, a direktor je najavio i donaciju svojih rukopisa i predmeta.

Književnici Seno Gumira Ađidarma i Gunavan Muhamad proglašeni su za počasne članove - prijatelje Adligata i u svečanoj atmosferi uručene su im članske karte. Ovom prilikom Adligat je u Džakarti, usled mnogobrojnih aktivnosti, imenovao ambasadorku - zvaničnu predstavnicu Udruženja u Indoneziji, gospođu mr Hristinu Nikolić Murti koja je jedan od najvećih srpskih eksperata za indonežanski jezik i kulturu. Očekuje se da će se, njenim angažovanjem za Adligat na rezidencijalnoj osnovi, značajno unaprediti kulturne veze Srbije i Indonezije.

Sve aktivnosti u Indoneziji organizovane su u saradnji i uz podršku ambasade Indonezije u Džakarti zahvaljujući ambasadoru Slobodanu Marinkoviću koji je svesrdno podržao projekte Adligata i pružio svu neophodnu logističku podršku ambasade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво