Dve nagrade "Zlatna buklija" za Tamarine emisije

Žiri Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Velikoj Plani odabrao je 13. put najbolje autore kratkometražnih filmova, reportaža i dokumentaraca u regionu. "Zlatna buklija" i ove godine ide u ruke mnogim našim kolegama, među kojima je i novinarka Programa za dijasporu RTS-a Tamara Drezgić.

Tamara Drezgić iz Programa za dijasporu RTS-a dobila je Prvu nagradu Zlatna buklija za film, i to za suptilan prikaz lika i dela kostimografa Angeline Atlagić, iz serijala Srbija na vezi-portreti. Emisiju možete pogledati ovde.

Grand prix Zlatna buklija za produkciju dodeljena je i za Tamarinu emisiju Priča o Vajagićima.

To je priča o braći, dobrovoljcima, koja su se iz daleke Amerike zaputila na Solunski front.  Za zasluge prema kralju i otadžbini Risto i Lazar Vajagić odlikovani su ordenom Karađorđeve zvezde. Istoričar Predrag Vajagić ističe da je ovo jedinstven primer u srpskoj istoriji za porodicu koja potiče sa prostora van teritorije Kraljevine Srbije. Najjači utisak današnjih Vajagića je odluka njihovih predaka da život ponude za slobodu Srbije, iako su u to vreme živeli u Americi gde su otišli iz Austrougarske monarhije. Vajagići su organizovali i udruženje čiji je predsednik dr Nikola Vajagić.

Ove godine, na festival je pristiglo 317 filmova u konkurenciji za nagradu.

Nagrade će biti uručene 27. aprila u Velikoj Plani.

Da podsetimo, Tamara Drezgić nas je prvi put obradovala ovom nagradom 2016. za emisiju "Srpske carice i kraljice"

I 2017. godine, na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna buklija", Tamara je nagrađena, i to za umetnički prikaz lika i dela slikara Mladena Karana.

Čestitamo!

broj komentara 0 pošalji komentar