Film "Kosovo, momenat u civilizaciji" prikazan i u Švajcarskoj

U svečanoj sali restorana Föhrewäldli nadomak Ciriha, 2. marta održane su dve projekcije filma "Kosovo momenat u civilizaciji", srpsko-kanadskog režisera Borisa Malagurskog. Film će se prikazivati i u Australiji, u Sidneju (Bonirig i Padington) 9. i 10. marta, Džilongu 16. marta i Melburnu 17. marta.

Projekciju filma organizovali su SPKD Prosvjeta, Zajednica Srba Švajcarske i Savez srpskog folklora Švajcarske, uz podršku Ambasade i Konzulata Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj.

Prva projekcija filma prikazana je u 19 sati. Ovu projekciju otvorila je srpskom himnom sopran Danijela Bjelica, nakon čega se posetiocima obratila ambasadorka Srbije dr Snežana Janković koja je pozdravila Borisa Malagurskog i Miloša Ninkovića, scenaristu filma, organizatore događaja i sve prisutne goste rečima podrške.

Ispred Srpske pravoslavne crkve obratio se otac Simeon Prodanović. Velikim aplauzom publika je pozdravila Borisa Malagurskog i Miloša Ninkovića, koji su se zahvalili gostima na interesovanju, organizaciji i podršci.

Boris Malagurski je rekao da je ovaj film važan kako bi svetskoj javnosti pokazali šta se dešava sa srpskim nasleđem na Kosovu i Metohiji, dali istorijski pregled, ali i pokazali Unesku da ne sme da primi Kosovo u članstvo. Malagurski se zahvalio celom timu koji je učestvovao u realizaciji filma i institucijama koje su finansijski pomogle, među kojima su i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo spoljnih poslova, kao i organizatorima koji su omogućili premijerno prikazivanje filma u Švajcarskoj.

Ovoj projekciji prisustvovali su brojni čelnici mnogih srpskih udruženja u Švajcarskoj, ali i Švajcarsci koji su došli da pogledaju ovaj dokumentarni film koji 45 minuta govori o Unesko baštini Srbije na Kosovu i Metohiji. Srednjovekovni manastiri koji su deo svetske kulturne baštine danas su ugroženi, bez obzira što vekovima nose vrednosne poruke i imaju ogroman značaj za čitavo čovečanstvo.

Zbog velikog interesovanja, film je prikazan i u 21 sat. Gledaoci su većinom bili mladi ljudi, ne samo iz Švajcarske, već i iz susednih zemalja.

Boris Malagurski i Miloš Ninković obratili su se publici pre i posle prikazivanja filma. Događaj su propratili mediji Švajcarske, Srbije, kao i mediji Republike Srpske.

Svetska premijera ovog filma, koja je održana u septembru u Parizu, izazvala je burna reagovanja javnog mnenja, ali su i pojedine diplomate bile zgranute načinom na koji se uništava srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Film govori o detinjstvu voditelja Stefana Popovića provedenom na Kosovu i značenju koje za njega imaju tamošnji manastiri pod zaštitom Uneska. Ništa manje zgranuti nisu bili ni švajcarski gledaoci, koji su videli jednu drugačiju priču o Kosovu i Metohiji i Srbima, od one koju plasiraju pojedini mediji.

broj komentara 0 pošalji komentar