O epohi Nemanjića u Švedskoj i Danskoj

Srpski kulturni centar „Mladost“ iz Helsinborga u Švedskoj bio je domaćin kulturno-umetničkog programa „Epoha Nemanjića – Dolina kraljeva“, autorskog projekta gostiju iz Beograda: publiciste Dušana Todorovića, književnice Janje Todorović i filologa i kaligrafa Tatjane Janković.

Sa željom da što više naših sunarodnika koji decenijama žive u Švedskoj upoznaju svoju prošlost, program je organizovan u nekoliko termina.

Najpre u Helsinborgu u Crkvi Sv. Vasilija Velikog, čiji je starešina sveštenik Dragan Vučić i u Centru ABF, a potom u Geteborgu u srpskom udruženju Sinđelić, sa kojim SKC Mladost sarađuje od osnivanja.

U sklopu programa održane su i ćirilične kaligrafske radionice za učenike srpske dopunske škole.

„Upoznajući dinastiju Nemanjića koja je vladala više od dva veka i dala ogroman dopirnos srpskoj državnosti, zakonodavstvu, zadužbinarstvu i kulturi, upoznali smo sebe i videli gde nam je mesto među kulturnim evropskim narodima," kaže Dubravka Trejling Nikolić, jedan od organizatora i osnivača SKC Mladost. Ovo mlado udruženje postoji tek tri godine, okupilo je brojno članstvo i formiralo folklornu sekciju koja je imala više zapaženih nastupa a vredno sprema i nove koreografije.

Zahvaljujući dobroj saradnji između udruženja, program je potom održan i u Kopenhagenu, u crkvi Svetog Georgija, čiji je starešina sveštenik Aleksandar Samardžić. Organizatori su bili Ljiljana i Aleksandar Bulajić ispred Srpsko-danskog foruma Prosveta.

Među brojnim posetiocima, bilo je lepo videti mlade koji su veče obogatili brojnim pitanjima na kraju programa i velikom zainteresovanošću za kulturnu i duhovnu baštinu svog naroda.

Zaključak je bio da bez poznavanja istorije i pokušaja da razumemo ko smo, teško možemo da se krećemo u sadašnjosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се