Slikarka Jarmila Vešović nagrađena prvom nagradom

Srpska slikarka Jarmila Vešović, nagrađena je prvom nagradom za crtež na nedavno završenom “Salonu crteža i akvarela” u Gran Paleu.

Na jednom od četiri prestižna umetnička salona, koja su pod zajedničkim imenom "Art kapital" organizovana u Parizu, crtež naše slikarke iz serije "Pohvala tebi", u kombinovanoj tehnici, u vizantijskom zlatu i ljubičastim tonovima, pariski žiri je okarakterisao kao skulpturu na hartiji "sublimno obojenu, koja ostavlja metalni utisak i postaje skulptura u zvučnom ritmu senke i svetla, sa dva prozirna krila otkriva apstraktno pismo, materiju, spremnu da krene u beskraj."

"Izlagala sam po pozivu povodom 50 godina postojanja tog salona, koji je ove godine okupio 2000 umetnika sa svih meridiana", kaže za RTS Jarmila Vešović, koja decenijama živi i stvara u Parizu, dodajući da joj nagrade donose osećanje mira i sigurnosti.

"One su znak da sam na svom pravom putu , što je jako važno. Umetnici su najčešće sami i neprihvaćeni i puni pitanja koji donose nemir I sumnju u sebe, što je i normalno. Želim da zadržim svoju skromnost i kažem da je moj crtež dobio nagradu, moj rad, kome pripadam čitavim svojim bićem", kaže Jarmila Vešović za Program za dijasporu RTS-a.

U okviru "Art kapitala", održavaju se i salon "Francuskih umetnika", "Nezavisnih", i "Komparezon". Na čuvenom "Komparezonu" Vešovićeva se predstavila sa više metara visokom instalacijom pod nazivom "Nepoznate konstelacije", u sličnoj tehnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво