Mališani iz Bazela vole šahovske zagonetke

Srpski šahovski klub "Sorab Bazel" organizuje i ove godine šahovsku školu za decu iz Bazela i okoline.

Šahovski klub Sorab Bazel do sada je organizovao tri semestra kroz koja su prošla oko stotinu dece. Neka od te dece su zahvaljujući šahu poboljšali koncentraciju i memoriju, samim tim postali i bolji učenici, a neka su se odlučila za igranje šaha u juniorskoj selekciji našeg najuspešnijeg šahovskog kluba u dijaspori, kaže za Program za dijasporu RTS-a jedan od šahovskih trenera kluba Željko Knežević.

Da podsetimo da je Sorab bio pobednik švajcarskog kupa, ali i vicešampion švajcarskog državnog prvenstva.

Da bi šah na ovim prostorima imao budućnost, šahovski klub svesno ulaže u mlade igrače. Tako je u decembru 2017. godine, na prvi put održanom švajcarskom prvenstvu za decu do 8 godina, ekipa postigla sjajan uspeh, jer se bolje plasirala od mnoge dece koja duže treniraju. Za Sorab su igrali: Mara Stojanović, Eduarde Pangia, Mihajlo Budišin (6 god.) i Vanja Srdić (6 god.).

"U prvoj fazi održaće se uvodni kursevi za decu, gde očekujemo oko 100 polaznika, a posle toga biće organizovan semestar šaha za talentovane polaznike. Pozivamo svu decu da dođu u našu školu i sami se uvere koliko je šah interesantan, a mogu se prijaviti na mejl  zeljko.knezevic@gmx.ch ili na telefon 078 623 75 22 (sms)", kaže trener Knežević za RTS.

Sorab je organizovao susret i simultanku u Bazelu sa srpskim velemajstorom Ivanom Ivaniševićem. Toliko su oduševljeni ovim susretom sa šampionom Srbije u Sorabu, da mali šahisti žele da svake godine pozivaju najboljeg igrača Srbije u goste.

Juniorski pogon Soraba su: Egor Tarantin (kapiten),Aischa i Amina Schymura, Mark Yashin, Mara Stojanović, Mihajlo Budišin, Vanja Srdić, Eduarde Pangia, Viktor Kitanović i Ilija Mitrović.

Školu šaha, pored Željka Kneževića, vode još i Stanislav Budišin i Egor Tarantin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара