Film "Kosovo, momenat u civilizaciji" u Americi i Kanadi

Film "Kosovo, momenat u civilizaciji" premijerno je 18. februara predstavljen srpskoj, ali i američkoj publici u Čikagu. U prepunoj sali srpskog hrama Sveti Stefan Dečanski autor filma Boris Malagurski govorio je o uništavalju srpske kulturne baštine na Kosovu. Filmom je, ističe, hteo da privuče pažnju svetske javnosti na konstantnu ugroženost srpskih crkava i manastira, srpske imovine i proterivanje Srba.

"Film pokazuje lepotu četiri manastira koji su kao deo svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska i koji su ugroženi od onih koji žele da budu njihovi „štićenici" zahtevom za članstvom u toj međunarodnoj organizaciji. Teško je razumeti da se sve to dešava u srcu Evrope, na teritoriji pod kontrolom međuanrodne zajednice, kao i da iste te međunarodne institucije ne znaju kako su rušene crkve i manstiari, ne znaju da su paljene ikone.

Cilj nam je bio da javnost upoznamo šta se stvarno dešava na Kosovu i Metohiji, gde su Srbi stvarne žrtve. Istovremeno, film nema revanšistički ton već ima poruku ljubavi prema toj baštini. Želeli smo da dopremo do srca ljudi i da im pokažemo da su manastiri zdanja koja nose vrednosnu poruku za celu civilizaciju", objasnio je autor Boris Malagurski.

Američkoj premijeri filma Kosovo, momenat u civilizaciji prisustvovale su brojne istaknute ličnosti srpske dijaspore u Americi, kao i konzul Republike Srbije Dejan Radulović i vice-konzul Bosne i Hercegovine Darija Bugarin.

Posle Čikaga, projekcije filma, uz prisustvo autora, u toku ove nedelje biće održane u Majamiju (19.2.), Vašingtonu (20.2.), Njujorku (22.2.), Bostonu (23.2.) i u kanadskom gradu Toronto.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 21. feb 2018, 02:31)
anonymous [neregistrovani]

За похвалу и честитање

Аутори овог филма заслужују сваку похвалу и честитке. Треба учинити напор да се филм прикаже у што је могуће више градова западног света, како би се народу омогућило да се упозна са правим стањем у нашој јужној покрајини.