Tamarin put do zlata

Dostojevski je predviđao da će lepota spasiti svet. To je bila i lozinka Tamari Zečević iz Beograda, koja u svojoj umetničkoj radionici u Rakovici pravi nakit od raznoraznog materijala, najčešće od srebra i tako ulepšava mnoge galerijske prostore, do sada, samo na kolektivnim izložbama.

Njena prva samostalna izložba pod nazivom Male stvari biće predstavljena publici u Srbiji u četiri grada: u Majdanpeku, u Centru za kulturu, krajem ovog meseca, a u martu, u Beogradu i Smederevskoj Palanci u Memorijalnoj galeriji Dušan Starčević, a u maju ove u Kučevu u Galeriji savremene umetnosti.

Tamara Zečević je za Svetoga Savu, 27. januara ove godine, dobila nagradu na Prvom međunarodnom trijenalu autoportreta i portreta u Memorijalnoj galeriji u Smederevskoj Palanci za svoj rad Obraz u srebru - autoportret.

Tamara je, inače, diplomirani menadžer na Evropskom univerzitetu za internacionalni menadžment. Zlatarski zanat učila je u Politehničkoj školi u Beogradu. Želela je da majci Juliji, koja mnogo voli nakit, napravi nešto svojeručno.

Na prošlogodišnjoj Međunarodnoj izložbi „Umetnost minijature - MAJDAN ART", Tamarin leptir u srebru, pod nazivom Ptica nije, a ima krila posebno je privukao pažnju posetilaca.

Početkom ove godine, njen umetnički rad, izabran je među sto najboljih, od 250 prijavljenih umetnika iz 38 zemalja sveta na konkursu Universal Sea: Pure or Plastic. Najboljih sto radova, među kojima se našao i rad Tamare Zečević, naćiće se na izložbi u Poljskoj, Italiji, Finskoj, Holandiji, Španiji i Mađarskoj.

Ovih dana, Tamara se priprema za učešće na izložbi u gradu Montey u Švajcarskoj u galeriji C'bijoux gde će biti predstavljeno 30 umetnika iz raznih zemalja, a članovi su udruženja NotOnlyDecoration.

Dobila je i poziv da krajem ove godine izlaže na izložbi Flux, Chelsea College of Artis, u Londonu.

Pored umetničke karijere, Tamara Zečević drži časove tehnike nakita u Beogradu, u Centru za kulturu Rakovica i studentima u Domu kulture Studentski grad.

Za sada, još uvek ne pravi nakit od zlata, ali je na dobrom putu da i to uskoro počne, rekla je za Program za dijasporu RTS-a ova sjajna umetnica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво