Novogodišnja i božićna čestitka: Jak koren, više plodova

"Naš narod je kao veliko drvo koje je pružilo svoje grane na sve strane, a koren mu je u zemlji koja se zove Srbija. Da bi drvo listalo, pupilo, cvetalo i davalo plodove potreban mu je jak i zdrav koren. Bez obzira na to što svi stremimo vrhovima, moramo stalno da se sećamo svojih korena i da im se s vremena na vreme vraćamo, kako bismo iz njih crpeli novu snagu i nadahnuće", poručuje Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije, a Program za dijasporu RTS-a će i dalje nastojati da jača naše korene i veze sa rasejanjem. Neka nam Nova 2018. godina donese više ljubavi, zajedništva i mira!

Poštovani sunarodnici u dijaspori i regionu,

Kao što praznici okupljaju članove porodice, tako zbližavaju i pripadnike velike porodice koja se zove narod. Naši ljudi žive u otadžbini, ali i širom sveta, kako to pesnik kaže - „od Aljaske do Australije". U vreme božićnih i novogodišnjih praznika svi smo zajedno - u svojim domovima, kod rodbine i prijatelja, u hramovima i udruženjima, ili smo zajedno - u mislima.

Naš narod je kao veliko drvo koje je pružilo svoje grane na sve strane, a koren mu je u zemlji koja se zove Srbija. Da bi drvo listalo, pupilo, cvetalo i davalo plodove potreban mu je jak i zdrav koren. Bez obzira na to što svi stremimo vrhovima, moramo stalno da se sećamo svojih korena i da im se s vremena na vreme vraćamo, kako bismo iz njih crpeli novu snagu i nadahnuće.

Zato, dragi prijatelji iz rasejanja, želimo da vas uverimo da je naša zemlja iskreno opredeljena za mir, stabilnost i saradnju u regionu i Evropi, jer je to u najdubljem interesu Srbije i celog srpskog naroda. Prioritet Srbije bio je i ostaje jačanje ekonomije i međunarodnog ugleda, kao i ulazak u Evropsku uniju. Taj cilj je veoma značajan, jer kad naša država bude još više ekonomski, industrijski, politički, diplomatski, demografski, naučno, kulturno i vojno snažna i priznata, a istovremeno i punopravna članica EU biće u mogućnosti da uspešno i efikasno zastupa i štiti prava srpskog naroda u Srbiji i svim drugim zemljama.

Kraj jedne i početak nove godine prilika je da se osvrnemo na proteklih 365 dana i da planiramo nove poslove u predstojećih 12 meseci.

Srbija je u 2017. godini brinula o očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma organizovanjem i finansiranjem dopunskih škola na srpskom jeziku koje pohađa oko četiri hiljade naših mališana, u 230 grupa s kojima je u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Kini, Južnoafričkoj Republici, Albaniji i Finskoj radilo 45 nastavnika. Srpske dopunske škole su za decu i njihove roditelje potpuno besplatne, a Vlada je za njihov rad u protekloj godini izdvojila milion evra.

Matica je pomagala kulturne, prosvetne i informativne aktivnosti svog naroda u rasejanju sufinansiranjem projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kroz Konkurse Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, putem Konkursa Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona i Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata kulturnih delatnosti Srba u instranstvu, kao i na osnovu Konkursa Autonomne pokrajine Vojvodine za finansiranje - sufinansiranje projekata i programa u oblasti zaštite kulturnog nasleđa Srba u regionu.

Pomoć matične države ogledala se i kroz dodelu državljanstva Srbije ljudima našeg porekla koji žive u dijaspori i regionu, kao i uručivanjem stipendija Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona". Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije svake godine poziva sve zainteresovane pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu (Mađarske, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Albanije i Slovenije), starosti od 18 do 35 godina da se prijave za dodelu stipendija Vlade Srbije u okviru pomenutog projekta. Ove stipendije obuhvataju: besplatnu vizu za privremeni boravak, besplatnu nostrifikaciju srednjoškolskih, odnosno visokoškolskih isprava, plaćene troškove pripremnog kursa srpskog jezika i izabranih studija, plaćen smeštaj i ishranu u ustanovama studentskog standarda, zdravstveno osiguranje i mesečnu stipendiju u iznosu od petnaest hiljada dinara.

Vlada Srbije izdvojila je u 2017. godini po milion evra za izgradnju višenamenskih, funkcionalnih Srpskih domova, odnosno kulturno-informativnih centara u Kninu, Vukovaru i Podgorici.

Kad je reč 2018. godini sve ove aktivnosti biće nastavljene i intenzivirane. Kao novost možemo da najavimo da će Skupština Srbije i Skupština Republike Srpske razmatrati i usvojiti Deklaraciju o srpskom narodu u regionu koja će da odredi prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma, informisanje, izučavanje i negovanje srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, negovanje srpske slobodarske tradicije, učenje nacionalne geografije i čuvanje i zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa.

Ovaj dokument od istorijske važnosti biće osnova za još svestraniju i plodotvorniju saradnju između matice i srpskog naroda u bliskom okruženju, ali i doprinos boljem razumevanju sa drugim naroda na Balkanu.

Dragi prijatelji u regionu i dijaspori želim vam srećnu Novu 2018. godinu i srećan Božić, uz naš tradicionalni pozdrav: Mir Božji - Hristos se rodi!

Aleksandar Čotrić,

poslanik i član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije
 

broj komentara 0 pošalji komentar