Apel za registraciju imovine u BiH

U Bosni i Hercegovini u toku je projekat zamene starih zemljišnih knjiga novim katastarskim evidencijama. Procedura je, naizgled, ista u oba entiteta. Međutim, način obaveštavanja i rok za prijavu u federalnom delu, izazivaju sumnju, pa se raseljeni Srbi brinu da bi mogli ostati bez imovine. Zato su iz resornog ministarstva Vlade Republike Srpske uputili apel svim izbeglim i raseljenim Srbima da se odazovu postupku za utvrđivanje imovine.

"U Republici Srpskoj i Federaciji BiH u toku je upis u nove zemljišne knjige. Mole se svi zainteresovani koji imaju nekretnine što pre kontaktiraju lokalne zajednice na veb sajtovima i po mogućnosti dođu u lokalnu zajednicu sa zahtevom za izradu lične karte, odnosno prijavom mesta boravka.

Sa sobom treba da ponesu sva dokumenta koja imaju, bez obzira koliko su stari, na uvid u lokalnu zajednicu, odnosno u katastar, da bi se mogao napraviti zapisnik, odnosno pregled i napraviti nova uknjižba.

Ta uknjižba je veoma značajna zato što posle toga neće biti nikakvih procesa i bilo kakvog dokazivanja imovine, što znači da je bitno da se svi naslednici koji imaju imovinu dogovore i taj proces će biti završen besplatno.

Sve što bi se drugačije dešavalo trajalo bi duže i bilo bi u nekom sudskom dokazivanju", rekao je Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbeglice i raseljena lica Republike Srpske.

E-mail na koji mogu pisati je   odborzasrpskuimovinuufbih@gmail.com 

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 10. jan 2018, 08:33)
anonymous [neregistrovani]

e-Mail bez odgovora

Na navedenu e-Mail adresu vec od 29.12. niko ne odgovara. Tako da je jednostavno gradjanin ostavljen na cedilu!

(petak, 29. dec 2017, 12:01)
Prof. [neregistrovani]

Kako tumaciti ovaj postupak...

Kako tumaciti ovaj postupak u federalnom delu BiH, na kojoj osnovi se od danas na sutra mogu zanemariti knjige u kojima generacijama unazad stoje vlasnici imovine i zemlje!Da li postoji ijedan pravni sistem koji bi to odobrio, samo zbog prenosenja podataka u neki novi sistem, i dopustio da se imovina koja nije prenesena smatra kao nicija?Ukoliko je to namera vlasti BiH ovaj poduhvat je za osudjivanje na najvisem nivou u Strasburgu.