Novi most dobrosusedstva

Povodom obeležavanja Praznika rumunske nacionalne manjine u Srbiji i 15 godina od izbora prvog saziva Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, u Vršcu, prošle nedelje, 7. decembra, potpisan je Protokol o saradnji između Saveza Srba u Rumuniji i Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

Polazeći od tradicionalno dobrih odnosa između Rumunije i Srbije, sagledavajući neophodnost promovisanja dostignutog stepena saradnje između rumunske nacionalne manjine iz Srbije i srpske nacionalne manjine iz Rumunije, uz obostranu želju, a na principima međusobnog uvažavanja, saglasni da rade na jačanju procesa evrointegracije, uz moto „zajedno u Evropi", u prostorijama Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić i predsednik Nacionalnog saveta Rumuna u Srbiji Danijel Petrović, potpisali su Protokol o saradnji i još više su učvrstili dobrosusedske i prijateljske odnose dveju država sa ciljem unapređenja dosadašnje saradnje kroz zajedničku realizaciju budućih aktivnosti od obostranog interesa rumunske manjine u Srbiji i srpske manjine u Rumuniji.

Potpisivanju protokola prisustvovali su i državni zvaničnici institucija iz Srbije i Rumunije, istaknute ličnosti rumunske manjine u Srbiji i srpske manjine u Rumuniji, crkveni velikodostojnici i predstavnici kulture i stvaralaštva. Prisutni su bili i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Ivan Bošnjak, drugi sekretar ambasade Rumunije u Beogradu Aleksandar Patru, generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu, sekretar Saveza Srba u Rumuniji,Zlatiborka Markov, srpski poslanik u Parlamentu Rumunije, Slavoljub Adnađ, potpredsednici Saveza Srba u Rumuniji, Borko Jorgovan i Dejan Popov, generalni direktor Saveza, Radmila Dragotoju kao i brojni predstavnici srpskih i rumunskih medija.

Nakon svečanog trenutka potpisivanja Protokola, prisutnima i predstavnicima medija, su se obratili predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić i predsednik Nacionalnog saveta Rumuna u Srbiji, Danijel Petrović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Ivan Bošnjak i generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu.

Proslava Praznika rumunske nacionalne manjine u Srbiji i obeležavanje 15 godina od izbora prvog saziva Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine nastavljena je u vršačkom Narodnom pozorištu „Sterija", gde je priređen svečani koncert. Prisutni su imali priliku da aplauzima nagrade orkestar i hor Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i vokalne soliste, koji kroz brojne evolucije na različitim manifestacijama promovišu rumunski folklor, kao i specijalnog gosta Peru Todorovića sa Tamburaškim orkestrom „Temišvarski spomenari" pod vođstvom Tome Đurića. Dugu tradiciju temišvarskih tamburaša sa bogatim repertoarom srpske i rumunske narodne pesme, virtuoznost, topao i snažan glas Pere Todorovića i sjajno izvođenje publika je te večeri dobila na poklon od „Temišvarskih spomenara".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара