Dvanaest nepoznatih pisama Miloša Crnjanskog u "Adligatu"

U Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u okviru kojeg su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja stiglo je dvanaest do sada nepoznatih pisama Miloša Crnjanskog Gvidi Tartalji, kao i devet prepisa Tartaljinih odgovora Crnjanskom.

Književnik Gvido Tartalja bio je urednik knjiga koje je Crnjanskom objavila Prosveta. Pisma su najvećim delom iz 1958. godine i tiču se objavljivanja novih dela, pretresaju se lektorska i redaktorska pitanja, a sačuvane su i originalne koverte u kojima su stigla iz Londona.

Pisma su poslovnog karaktera, ali se iz njihovog sadržaja povremeno provejava bliskost i strah od eventualnih cenzora. Na više mesta Gvido Tartalja upozorava da mu ne stižu sva pisma, a Crnjanski na njegove nagovore da se vrati u Jugoslaviju kaže:

„Prema tonu Vaših pisama, mislim da Vi nemate pojma o tome kako ja živim. I bolje. The rest is silence".

Na to se nadovezuje Gvidina beleška:

„Ni onda, ni docnije, nikada nisam, s obzirom na ono što je posle usledilo, objasnio sebi pravi smisao tih njegovih reči."

Potomak italijanskih grofova, sin velikog Gvide Tartalje, poznati i omiljeni profesor književnosti na Filološkom fakultetu, gospodin Ivo Tartalja, jedan je od najskromnijih osnivača i donatora Udruženja Adligat koji je za ovu instituciju već čino čuda, poručuju iz Adligata.

Inspiraciju da pokloni ova pisma dobio je posle čitanja knjige U srcu Sumatre Viktora Lazića, koja je nastala tako što je predsednik Adligata, tada student, oduševljen poezijom Crnjanskog, iznenada i bez plana otputovao u Indoneziju, u prtljagu noseći jedino zbirku Lirika Itake. Želeo je da, na neki način, svog omiljenog pesnika koji nikada nije bio na Sumatri, provede ovim ostrvom i oživi sumatraizam na delu. Recitovao je stihove Crnjanskog plemenima bivših kanibala i matrijarhata u džunglama, u kraterima živih vulkana, u društvu sa piratima. Gospodin Tartalja je, na najdivniji mogući način, nagradio Lazićevu ljubav i privrženost velikom pesniku.

Udruženje Adligat od ovog meseca izdaje časopis Srbija među knjigama koji će postojati u elektronskom i štampanom izdanju. Časopis će detaljno opisivati značajne materijale i priče koje uz njih dolaze, kao i intervjue sa donatorima, kako bi što više informacija o kulturnom blagu koje ova institucija poseduje ostalo sačuvano od zaborava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи