Sve boje jeseni

KUD "Vez" iz Lozane je nedavno organizovao, sada već tradicionalno, koncertno veče pod nazivom "Sve boje jeseni".

Program ove večeri je zamišljen kao slavlje lepote balkanske kulturne baštine. Uz pomoć đaka i profesora Srpsko-francuske muzičke škole, KUD-a Karađorđe iz Berna i ANI Abrašević iz Cirha, KUD Vez je pokušao da gledaoce povede na proputovanje kroz prostore brdovitog Balkana i da kroz simfoniju pokreta i zvuka ispriča priču o našoj "maloj zemlji među svetovima". Putovanje kroz šarenolike predele Balkana započelo je u samom srcu Srbije igrama iz Mačve koje je premijerno izveo KUD Vez.

Ova tačka je delo izuzetnog srpskog koreografa Miloša Simića i oslikava svadbeni običaj kraja iz koga i sam potiče. Nakon toga, predstavila se istočna Srbija i običaji Vlaha iz Kobišnice u interpretaciji KUD-a Karađorđe iz Berna. Potom su najmlađi članovi ansambla "Vez" odveli do razigrane Šumadije i svojim nastupom razigrali sve prisutne u publici. Ubrzo su se u sali začuli i zvuci frule. Kroz ovaj instrument sa publikom je razgovarao frulaš Lazar Novičić uz melodije Topdžijskog kola a zatim i mlađani frulaši srpsko-francuske muzičke škole.

Nastupili su i profesor Nina Sofronski na klaviru i profesor Milutin Pavlović na klarinetu, a zatim Aleksandra Vančevska i Milan Milosavljević igrajući Cigansku ljubavnu igru. Ovo je još jedna od koreografija koja je premijerno izvedena na maloj pozornici sale Le Cazard u Lozani. Monologom iz predstave Koštana glumac Dejan Cicmilović oduševio je publiku. Koncert je završen gromoglasnim aplauzom koji je pratio nastupe gostujućih ansambla iz Berna i Ciriha.

Još jedna od specifičnosti ovog koncerta je da su se u srpskoj narodnoj nošnji predstavljali ne samo igrači koji su poreklom sa podneblja Balkana, već su se u kolu našli i prijatelji iz Indije, Francuske i Švajcarske.

Članovi KUD-a Vez poručuju da su izuzetno zahvalni publici, Milošu Damjancu, predstavniku SKSS-a, kao i svim igračima i tehničkoj podršci koja je omogućila da se jedno ovakvo veče realizuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво