"Prosvjeta" u Beču obeležila 30 godina postojanja Vukove zadužbine

Povodom 30 godina postojanja i rada Vukove zadužbine (1987-2017) članovi i simpatizeri SPKD Prosvjeta – odbor u Austriji, imali su privilegiju da se u Beču, proteklog vikenda, u okviru Prosvjetinih susreta i razgovora, upoznaju sa radom Zadužbine i njenom važnom ulogom i delovanjem na celokupnom duhovnom prostoru srpskog naroda. U programu su učestvovali: dr Boško Suvajdžić, predsednik UO, dr Slavko Veinović, dr Mina Đurić, Ljiljana Simić, Gordana Ilić Marković i Srđan Mijalković.

Predstavljajući rad Vukove zadužbine, dr Boško Suvajdžić je istakao da je je Vuk Stefanović Karadžić bio najmoderniji čovek svoga doba, da je išao ispred svog vremena, da je bio, kako reče, mnogoevropski i da je Beč bio centar Vukovske ideje, javlja Prosvjeta iz Beča.

Dr Slavko Veinović, glavni i odgovorni urednik lista Zadužbina predstavio je prisutnima izdavačku delatnost, između ostalih, časopis Danicu, Danicu za mlade, Sabrana dela Vuka Stefanovića Karadžića, ističući da Vukova zadužbina sledi oprobani model malih koraka u kontinuitetu, jer samo takav rad donosi rezultate.

Posebno zadovoljstvo prisutnima upriličila je dr Mina Đurić nadahnutim predavanjem o Vukovom radu i dobu u kome je živeo i stvarao.

Profesor na Institutu za slavistiku u Beču Gordana Ilić Marković, govoreći o životu i radu Vuka Karadžića, je napomenula da treba izdignuti ulogu Vukove supruge Ane Kraus, u nekoj narednoj studiji o životu Ane i Vuka.

Ljiljana Simić, urednica Vukovog čitališta je čitala pesme Sve o Vuku Đorđa Sibinovića i Srbima svima i svuda dr Miodraga Matickog, predsednika Skupštine Vukove Zadužbine.

Prof. Srđan Mijalković, zahvaljujući u ime Prosvjete gostima na poklonjenim knjigama istakao je značaj ovakvih susreta i najavio jedan novi početak u saradnji između Prosvjete i Vukove zadužbine.

Prof. Svetlana Matić, potpredsednik Društva je pozvala prisutne da iskoriste priliku i postanu zadužbinari i prenumerati časopisa Danica, naglašavajući da se SPKD Prosvjeta, a i Vukova zadužbina zalažu za očuvanje kulturne srpske baštine, srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи