Naši slikari na čuvenoj međunarodnoj izložbi u Austriji

Šesta postavka međunarodne Drimskejps (Dreamscapes) izložbe otvorena je u Trierenberg Art Traun u Austriji 9. novembra. Tokom tri meseca biće izložena umetnička dela više od 50 savremenih majstora, predstavnika imaginarnog realizma, iz celog sveta.

Među njima, svojim radovima su zastupljeni i Dejan Ulardžić, Zoran Krulj, Snežana Petrović, Slavko Krunić I Željko Đurović. Petočlana ekipa iz Srbije bila je najbrojnija i svojim radovima izazvala nepodeljeno interesovanje i divljenje.

U toku otvaranja Drimskejp izložbe će takođe biti predstavljeno 6. izdanje nove Drimskejp knjige. Ovo šesto Drimskejps izdanje sadrži izbor radova više od 70 autora iz celog sveta, i predstavlja prekretnicu u istoriji imaginarnog realizma koji će na ovaj način biti prikazan u svom punom sjaju.

Izložbama u Austriji, Belgiji, Nemačkoj i Holandiji se kompletira ovaj ambiciozni projekat koji će 2019. godine, na finalnoj izložbi u Viechtach--u, biti završen. Njegov inicijator i organizator je od samog početka bio Marcel Salome. Manifestujući svoju zavidnu energiju, veliki organizacioni talenat i lucidnu, široku viziju vezanu za kvalitet savremenog umetničkog izraza, značajno je doprineo njegovom postavljanju u centar pažnje. Fokusirao se isključivo na savremene autore sa veoma izraženim osobenostima.

Osim što je ustupio podijum laueratima, omogućio je i da manje poznati mladi, perspektivni talenti pokažu svoje radove. Jedinstvenost Drimskejpsa ogleda se i u tome što pored slika predstavlja i skulpture kao i dela od stakla. Pod zajedničkim nazivom imaginarnog realizma Drimskejps objedinjuje umetničke pravce kao što su magični realizam, fantastični realizam, nadrealizam i simbolizam skrećući svetu pažnju na njih preko različitih projekata.

U protekle tri decenije je imaginarni realizam iznedrio velike umetnike sa različitih kontinenata koji su počeli sa zajedničkim radom, ne samo zbog zajedničke potrebe za stvaranjem u imaginarnom stilu, već i zbog svoje nesumnjive sličnosti i solidarnosti.

Ova saradnja je rezultirala poznatim Drimskejps grupnim izložbama predvođenim umetnicima i predstavnicima imaginarnog stila. Tokom ovih Drimskejps izložbi moguće je diviti se radu više od 50 internacionalnih umetnika, od kojih mnogi izlažu po prvi put u Evropi ili čiji radovi odmah dospevaju u ruke privatnih kolekcionara čime ostaju nevidljivi za publiku.

Imaginarno predstavljanje i tradicionalne slikarske i skulptorske tehnike su ostavili značajan uticaj u istoriji umetnosti i zadobile poštovanje zahvaljujući radovima Boša, Brojgela, Arcimbolda, da Vinčija, prerafaelista, Moroa, Dalija, Magrita i Delvoa. Ovi uglavnom metafizički i nadrealni opisi sveta su fascinirali čovečanstvo još od antičke Grčke i doba Egipta. Prirodni fenomeni, koji se uglavnom manifestuju u snovima i podsvesti, služe kao izvor inspiracije mnogim umetnicima.

Veliki majstori su kroz vekove bili praćeni svojim uspešnim naslednicima: umetnicima koji su takođe crpli inspiraciju iz metafizike, filozofije, literature i simbolizma metafizičkog sveta. Kao i prethodnici koji su nastojali da uhvate magiju stvarnosti, umetnici koji učestvuju u Drimskejps-u današnjem svetu oslobađaju svoju maštu. Drimskejps izložba predstavlja majstore budućnosti koji su boemski život zamenili za globalno priznanje i poštovanje.

 

broj komentara 0 pošalji komentar