Srbi u Halmstadu, u subotu, 21.30

Ekipa Programa za dijasporu, zabeležila je svečanu arhijerejsku liturgiju i polaganje kamena temeljca za izgradnju crkve posvećene Svetoj Petki, i parohijski dom, koji će biti i srpski kulturni centar, mesto okupljanja našeg naroda i njihovih prijatelja Šveđana, koji tamo žive. Emisija "Srbi u Halmstadu" je u subotu, 18. novembra na RTS SAT u 21.30

Značajnom događaju za srpsku zajednicu u Halmstadu, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici ambasada Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici Kraljevine Švedske i njihovog sveštenstva, i prijatelji iz susednih zemalja.

Tog 21. oktobra Srpski savez Svedske i Udruženje srpskih Krajišnika Halmstad, proslavili su značajan jubilej, 25 godina rada, kada su i dodeljena priznanja svima koji su pomogli njihov rad, među kojima se našla i ekipa Programa za dijasporu.

O lepotama i specifičinostima Halmstada, gde su dobro mesto za život i rad našli mnogi Srbi, kao i primeri veoma uspešnih mešovitih brakova.

Ekskluzivno, naša ekipa je dobila dozvolu od njegovog preosveštenstva episkopa britansko-skandinavskog, gospodina Dositeja, da zabeleži kako napreduje izgradnja srpskog manastira u Volkstropu, mestu Smedjerid, posvećen Pokrovu presvete Bogorodice, na 9 hektara imanja. Manastir koji već uveliko živi kao duhovni i kulturni centar, biće i centar Eparhije britansko-skandinavske.

Urednica Suzana Gvozdenović Puzović

Snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić 

Rediteljka Dragica Gačić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво