Obeležena stogodišnjica osveštenja srpske crkve Svetog oca Nikole u Hamiltonu

Najstarija srpska pravoslavna crkva u Kanadi, Svetog oca Nikole, čije se sedište nalazi u provinciji Ontario, u gradu Hamiltonu, 4. i 5. novembra 2017. godine obeležila je stogodišnjicu od osveštenja.

Tim povodom u dva dana vikenda uz veliko prisustvo našeg naroda,  ali i zvaničnika crkvene i gradske vlasti obeležen je značajni jubilej, javlja za Program za dijasporu RTS-a Jasmina Nikačević.

Proslavi je prisustvovao episkop kanadski dr Mitrofan, vladika Longin, episkop Novogračanički-srednjezapadno američki i lokalni gostujući sveštenici. Proslavi je prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije Vasilije Petković, gradonačelnik grada Hamiltona Fred Eisenberger.

"Pojava Srba, u hamiltonskim arhivima zabeležena je daleke 1904. Godine. Mnogi od njih stigli su u Kanadu iz Austrougarske i Otomanske imeperije, pa se pretpostavalja da su upisani kao Turci ili Austrijanci", objašnjava Đorđo Lukić, član Organizacionog odbora proslave i jedan od urednika biltena koji je izdat u čast proslave stogodišnjice crkve.

Okupljali su se na molitvama sa ruskim, ukrajinskim i grčkim pravoslavcima dok nije stigao otac Georgije Milasavljević, srpski pravoslavni sveštenik. U želji da naprave svoju crkvu oko koje bi se okupljali  i tako sačuvali za svoje potomke od zaborava veru i običaje, 1914. godine počinju sa sakupljanjem novca za gradnju prvog hrama. Nakon tri godine, 1917. podignuta je prva srpska pravoslavna crkva u istočnoj Kanadi. Nalazila se u enklavi slovenskih iseljenika, na ćošku Ulica Bic Rod I Nortkot. Sve do 1974. godine nalazila se na ovoj adresi da bi 1974. počela izgradnja nove crkve u Ulici Barton, gde se i danas nalazi.

"Srpski narod uživa veliki ugled među građanima Kanade. Prošle godine jedan od bulevara u Hamiltonu nosi ime najpoznatijeg Srbina, Nikole Tesle. Čak postoji inicijativa da neke od institucija u drugim gradovima ponesu njegovo ime", kaže episkop kanadski dr Mitrofan i dodaje da postoji dobra saradnja sa episkopima ostalih pravoslavnih crkava, kao što je bugarska, rumunska, grčka, ruska...Danas u Kanadi postoji 30 srpskih pravoslavnih crkava i svima nam je stalo da održimo naš nacionalni identitet, veru, jezik, običaje. Zbog toga bih pozvao našu braću i sestre da budu što aktivniji u životu crkve", istakao je episkop Mitrofan.

Starešina crkve Svetog Nikole, prota Vojislav Pavlović obratio se svojim parohijanima ali i prisutnim gostima ističući da "proslavljemo jedan veliki jubilej kada se sa radošću trebamo setiti mudrih i odlučnih naših predaka koji su iz ljubavi prema pravoslavnoj veri postavili temelje prve srpske zajednice. U isto vreme, molimo se Gospodu da nam da snage svima nama, ovoj generaciji koja je dozivela veliki blagoslov da organizuje ovaj jubilej, da uspešno nastavi na ovom svetom i uzvišenom poslu na održavanju hrama Božijega".

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. nov 2017, 02:50)
Бранко [neregistrovani]

100-годишњица

Хвала браћо и сестре у христу на датој пажњи и подршци нама у даљини и нека служимо као узор једни другима на многаја лета ...
Хамилтон ..