"Firentinski šal" Vesne Radović roman godine u Sloveniji

Roman "Firentinski šal" autorke Vesne Radović u izdanju IP "Prosveta" proglašen je romanom godine od strane Udruženja književnika srpske dijaspore Slovenije, i nagrađen Zlatnom plaketom i Diplomom. Zlatnik i Diploma već su uručeni autorki koja je ove godine u "Prosveti" objavila drugo izdanje svog romana, kao i zbirku poezije "Na čaju kod Ljilje Brike".

Roman Firentinski šal je porodična i ljubavna pripovest. Glavna junakinja romana, doktorka Lenka Janković, rođena u porodici starih bokeljskih kapetana, svojom pričom vodi nas kroz vodu i zemlju kojom su Mleci suvereno vladali više od tri i po veka. Na razmeđini često suprostavljenih i sukobljenih svetova, obeleženim osvajanjima, različitim religijama i interesima, smenjuju se junaci romana, oličeni u običnim malim ljudima, njihovim sudbinama i karakterima.

Povremeno se čini kao da su ti "slani ljudi" izronili iz samog mora, mirnog lii zahvaćenog nevremenom, svejedno. Njena kratka mladalačka ljubav, prekinuta prvim barikadama i granatama u Sarajevu, nesuđeni slikar i ambasador male zemlje u okruženju, njegova ekselencija Jakov Baruh, pronalazi je nakon višegodišnjeg pokušavanja da sazna šta je sa njom. Naizgled različite, a tako slične sudbine dvoje sredovečnih intelektualaca, pripadnika dva naroda, Srpkinje Lenke Janković i sefardskog Jevrejina Jakova Baruha, oličene u susretu dve srodne duše, osuđene na stalne seobe, daljine i gubitke, omeđene često malograđanskim okruženjem i nerazumevanjem, gotovo filmski smenjuju se sa slikama bolne prošlosti, vešto zamaskirane današnjice i neizvesne sutrašnjice, preobučene u skupu odoru neoliberalnog kapitalizma.

Poetska zbirka pod naslovom Na čaju kod Ljilje Brik sastavljena je iz dva tematska ciklusa: prvi je posvećen ruskim pesnicima i njihovim temama, dok u drugom delu autorka peva o ruševinama ljubavi, one koja je bolno prešla iz života u uspomenu i koju pesnički subjekt doživljava i opevava kao gorki talog iskustva prošlog vremena.

"Da poezija jeste jedno izvanredno provetravanje jezika, buđenje dubokih magneta među rečima i znakovima, jedan daroviti zaveslaj huka uma i milja duha, i svih onih zaumnih i zadušnih predela, govori nam i rukopis ove najnovije knjige pesama Vesne Radović, pod jako sugestivnim i izazovnim naslovom Na čaju kod Ljilje Brik. Sam naslov nas upućuje svojom asocijacijom, i svojom sugestijom na jedan kako poetički tako i, u geografski duhovnom smislu određeni prostor slovenstva i pravoslavlja. Sama dva ova ključna pojma iz naslovne sintagme, čaj, i Ljilja Brik, odaju i upućuju čitaoca na tematski krug ruskog pesništva," ističe u svojoj recenziji književnik Blagoje Baković.

Inače, nekoliko pesama iz ove zbirke već su nagrađene na pesničkim konkursima u zemlji i region, na kojima je autorka Vesna Radović već godinama unazad skoro uvek među laureatima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво