Obnovljena spomen soba dr Ileane Čure

Povodom godišnjice smrti Ileane Čure, osnivača i člana UO "Adligata", obnovljen je i reorganizovan njen legat – spomen soba u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Javnosti je sada dostupno više od 10.000 publikacije iz biblioteke profesorke Čure, koje je ona lično sakupljala tokom svoje uspešne karijere na četri kontinenta, a tu su i knjige njenih predaka, značajnih srpskih političkih i kulturnih pregalaca.

Prof. dr Ileana Čura bila je profesorka engleskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu sa završenim doktoratom u Egziteru (Velika Britanija), postdoktoratom na Jejlu (SAD), književni prevodilac i kritičar, Fulbrajtov stipendista, predsednica Društva za književnost i kulturu Jugoslavija-Kanada, osnivač Katedre za slavistiku na Univerzitetu u Nju Delhiju.

Profesorka Čura je sa 11 godina, 1942. godine tokom Novosadske racije, sa majkom i tetkom izvedena na streljanje u Novom Sadu. Igrom slučaja je preživela, dok su joj majka i tetka mučene i bačene pod led Dunava, zajedno za još 16 članova njene porodice.

U spomen sobi prof. Ileane Čure može se videti originalni nameštaj njenog pretka, Mihaila Polit Desančića, slavnog advokata i saradnika Svetozara Miletića, koji je u velikoj meri zaslužan za ujedinjenje Vojvodine sa Srbijom. Taj nameštaj je krasio salon u kome je tokom posete 1926. godine slavni indijski nobelovac Rabindranat Tagora čitao svoje stihove u Novom Sadu.

Na novoformiranoj izložbi u Adligatu, pored ličnih predmeta i fotografija prof. Čure, mogu se videti potpisani primerci značajnih svetskih pesnika i intelektualaca sa kojima je profesorka Čura prijateljovala, a uskoro će javnosti biti dostupna i njena lična arhiva. Posebno su značajna pisma i rukopis Amrite Pritam - indijske Desanke Maksimović, slavnog američkog pesnika Alena Ginsberga, kanadske nobelovke Alis Manro itd.

broj komentara 0 pošalji komentar