Predstavljena knjiga Laze Kostića u Americi

Englesko izdanje knjige „Osnovno načelo“ Laze Kostića, u izdanju biblioteke grada Sombora „Karlo Bijelicki“, prvi put je predstavljeno američkoj publici na Djukejn univerzitetu u Pitsburgu u Sjedinjenim Američkim Državama 18. oktobra 2017. godine. Ovim događajem je na Severnoameričkom kontinentu započeto predstavljanje dela i života Laze Kostića (1841–1910), jednog od najznačajnijih srpskih pesnika romantizma, filozofa, prevodioca, kritičara i dramaturga.

Biblioteka grada Sombora „Karlo Bijelicki" je objavila Kostićevu filozofsku knjigu „Osnovno načelo" na srpskom (2015) i engleskom jeziku (2016) u prevodu dr Predraga Čičovačkog, profesora filozofije na koledžu Holi kros u državi Masečutis u Americi, i Hajdi Nade Grek, javlja za Program za dijasporu RTS-a Miloš Rastović, koordinator za kulturu Srpskog narodnog saveza, Pitsburg.

U sali znatiželjnih posetilaca, o životu i delu Laze Kostića i njegovoj filozofskoj knjizi „Osnovno načelo" govorio je prevodilac ove knjige na engleski jezik profesor Predrag Čičovački. U uvodnom delu prisutnima su se obratili: dr Džejms Svindal, dekan fakulteta i profesor filozofije na Djukejn univerzitetu, Džon Martić, predsednik Srpskog narodnog saveza i Miloš Rastović.

Dr Džejms Svindal i Džon Martić su istakli značaj saradnje ove dve institucije kako bi se delo Laze Kostića i druga blaga srpske kulture i tradicije približila američkoj publici.

Prošle godine je na Djukejn univerzitetu predstavljena dragocena knjiga „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije" koju je objavio Sebastijan pres, izdavačka kuća Zapadnoameričke eparhije Srpske pravoslavne crkve u severnoj i južnoj Americi.

„Prvo izdanje ove knjige je objavljeno 1884. na srpskom jeziku. Posle više od jednog veka, ova filozofska knjiga je prvi put objavljena na engleskom jeziku kako bi srpska filozofska tradicija postala pristupačnija američkoj i zapadnoj publici uopšte. Ono što je zajedničko Lazi Kostiću, profesoru Čičovačkom i meni jesti da smo sva trojica iz Sombora, grada koji poseduje plodnu atmosferu za pisce, pesnike, filozofe i umetnike", naglasio je Miloš Rastović.

Profesor Čičovački je govorio o nepomirljivoj i buntovnoj Kostićevoj prirodi u društvenom okruženju Srbije 19. i početkom 20. veka. Kostićev raskalašni filozofski i umetnički duh je uzdigao poeziju u vrh srpske i evropske umetničke tradicije. Tragična ljubav sa Lenkom Dunđerski koja je bila puno mlađa od njega, dala je trajni pečat njegovom životu i postala inspiracija za njegovu najpoznatiji pesmu „Santa Maria della Salute". U toj pesmi je utkana njegova nepresušna ljubav i patnja za Lenkom.

Prema rečima profesora Čičovačkog, knjiga „Osnovno načelo" se skrivala u podrumima arhiva i nije bila prevođena ni na jedan strani jezik „kako ne bi mogli biti ismejani u civilizovanoj Evropi."

„Plašimo se skandala, dok tu u stvari ima toliko toga čime bi trebalo da se ponosimo," kao što je srpska epska poezija za koje svet jedva da i zna", ističe prof. Čičovački.

Kostić je bio jedan od najobrazovanijih ljudi svoga doba, govorio je osam stranih jezika i bio dobar poznavalac evropske filozofske tradicije. U ovoj knjizi Kostić se podsmeva filozofskoj tradiciji, ali isto tako nudi i svoj filozofski pogled na svet. Govoreći o tradicionalnim filozofskim pitanjima stare Grčke i istoriji zapadne filozofije, Kostić je pronašao glavni izvor sveta i svih stvari u načelu „ukrštavanja". Dok je Heraklitova filozofija zasnovana na jedinstvu suprotnih moći, Kostić ukrštava suprostavljene strane u jednom načelu. Harmonija i simetrija su dve manifestacije načela „ukrštavanja." Harmonija i simetrija stvaraju lepotu koju je on pronašao u antičkoj grčkoj tragediji i srpskim epskim pesmama.

Predavanje profesora Čičovačkog je na najbolji način dočaralo glavni impuls Kostićeve filozofije i života i srpskog naroda u celini, a što su zapadni narodi zapostavili, a to je linija srca. Dok je zapadna filozofska tradicija opsednuta umom, Kostić je oslikavao snagu emocija i duše.

U znak zahvalnosti na doprinosu predstavljanja srpske kulture u Americi, Džon Martić je u ime Srpskog narodnog saveza poklonio knjigu „Srpski narodni savez - prvih 100 godina" profesoru Čičovačkom. 

Ovaj događaj su organizovali Djukejn univerzitet i Srpski narodni savez, najstarija srpska organizacija na američkom kontinentu (1901) koja neguje srpsku kulturu i tradiciju. U kontekstu predstavljanja dela i života Laze Kostića, na proleće iduće godine na festivalu srpskoga filma na Pitsburškom univerzitetu se planira prikazivanje filma "Santa Maria della Salute", posvećenom Lazi Kostiću u režiji Zdravka Šotre.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво