Sonja Jocić na budimpeštanskoj Nedelji modnog dizajna

Da su srpski dizajneri sve više priznati i u mađarskoj javnosti svedoči nam i učešće modne kreatorke Sonje Jocić na ovogodišnjem "Mercedes Benc Nedelja modnog dizajna" u Budimpešti (Mercedes Benz Fashion Week, Budapest). Na nedavno održanom trodnevnom modnom događaju predstavilo se oko 50 domaćih i stranih dizajnera, a veoma zapaženo učešće imala je ova mlada dizajnerka iz Srbije.

Nedelja modnog dizajna (Fashion Week) kao najveći modni događaj u ovom delu Evrope ove godine održao se u prelepom secesijskom zdanju Muzeja primenjene umetnosti u Budimpešti, javlja za Program za dijasporu RTS-a Diana Kondić Đurić.

Najveća posećenost bila je prilikom predstavljanja domaće mađarske modne kuće NUBU, ali i na završnom događaju Gombolt ujra koji predstavlja takmičenje za najbolju kolekciju, odnosno dizajnera. Ove godine to je poljak Pjotr Popijole a predhodne je ovu prestižnu nagradu odnela upravo srpska modna kreatorka Sonja Jocić.

Ovoga puta ona se predstavila sa kolekcijom RE koja proučava odevne forme kroz dekonstrukciju i reciklažu već postojećih komada u kombinaciji sa odevnim predmetima koji nastaju korišenjem šablona koji eliminišu otpad tkanine radi boljeg očuvanja životne sredine.

Svoje detinjstvo Sonja Jocić je provela u Španiji koja je njena večita inspiracija.

„Svi mi mnoge ideje crpimo iz bezbrižnog perioda mašte. Mada inspiracija je zapravo svuda oko nas. Ona je u oku posmatrača", kaže Sonja.

Sonja Jocić je završila studije u Beogradu i tom prilikom je prikazala kolekciju pozorišnih kostima koji su bili inspirisani Španijom. Nakon toga završila je master studije iz modnog dizajna u Švedskoj, a po povratku prikazala je još devet revija. Deveta po redu je upravo kolekcija koja je prikazana u Budimpešti. Kolekcija RE se sastoji od slojevitih komada koji pokrivaju sva godišnja doba, neophodnih zbog promene klime usled globalnog zagrevanja planete Zemlje. Stajling i forme odišu jednostavnošću minimalistićkih formi koje naginju ka avangardi, uličnom odevanju sa elegantnim andergrund prizvukom.

Materijali koji su korišćeni su svila, vuna i pamuk, a modni detalji su izrađeni od drveta. Kreatorka poručuje da je kolekcija RE je namenjena urbanim i kreativnim ženama sa jasnim stavom, kao i onima koje bi volele da ga imaju.

"Utisci su sjajni. Revija je prošla odlično. Prezadovoljna sam. Lokacija same revije je fantastična. Dobila sam priliku da premijerno prikažem 20 modela kolekcije pod nazivom RE. Nakon ovog nastupa prikazaću istu kolekciju u drugoj formi u okviru Nedelje modnog dizajna u Beogradu", rekla je Sonja Jocić.

 A kako vidi trenutni momenat u oblasti dizajna u Srbiji i svetu?

„Deluje mi da se stvari menjaju u svakom pogledu.Mislim da svi treba da se osvrnemo i zapitamo šta zapravo nosimo, kako i gde se oblačimo i šta kupujemo. Masovna, brza i jeftinija moda je svuda oko nas. Polako, ali sigurno dolaze do izražaja manji brendovi koji vode računa o svesti društva i očuvanju životne sredine. Postoji nekolicina ljudi koja shvata da uniformisanost nije najbolji izbor. Unikati počinju da se cene", kaže kreatorka.

O njenim modelima pozitivno mišljenje izneo je i poznati mađarski stilista Mark Lakatoš nazvavši ih interesantnim i originalnim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво