"Obećanju" nagrada i iz Srbije

Dokumentarni film "Obećanje", reditelja Željka Mirkovića i autora Dušana Gajića, rađen u produkciji Optimistic film i SEETV, osvojio na nagradu za najbolji domaći film na upravo završenom Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu. Ovaj film prikazan je i na RTS-u, u februaru ove godine.

Ovo je deveta nagrada za ovaj film. Posle nagrada iz SAD, Francuske, Italije i Poljske stiže nagrada i iz Srbije. Film je prikazan do sada na preko 30 internacionalnih festivala, saznajemo od autora filma.

Obećanje je film o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno tržište.

Početkom prošlog veka Rogljevo je bilo neobično prosperitetno za jedno udaljeno selo u Istočnoj Srbiji. Vina iz Negotinske Krajine bila su pristuna na izložbama u Parizu, Londonu i Bordou, trgovina sa Evropom je cvetala. Danas, sto godina kasnije, ovaj kraj je siromašan i napušten. Iznenada, u mestu iz kojeg svi žele da odu, pojavila se francuska porodica sa entuzijazmom i verom da su pronašli jedan od najboljih vinskih regiona na Balkanu, a možda i u Evropi.

"Kada smo prvi put došli, Rogljevo nam je izgledalo kao uspavana lepotica iz nekog prošlog, zlatnog doba. Rekli smo sebi, hajde da probamo da je probudimo", kaže Siril Bonziro, vinar iz Burgundije koji je svoju sudbinu vezao za Negotinsku krajinu.

"Dolazak Francuza skrenuo je pažnju na paradoks da ovaj kraj propada uprkos svom prirodnom bogatstvu", kaže Dušan Gajić, producent i autor filma Obećanje.

"Ovaj film je i priča o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi. Očekujem da je ovo film koji inspiriše ljude, ali i koji će otvoriti dijaloge o tome kako je moguće probuditi Uspavanu Lepoticu iz začaranog sna, sto na neki način predstvalja i ovaj nas region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata", kaže reditelj i producent filma Željko Mirković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво