25. rođendan "Srpskog ekrana"

U Kulturnom centru budimpeštanskog 6. kvarta "Etveš 10" nedavno je priređeno veče povodom obeležavanja 25-og rođendana televizijske emisije "Srpski ekran", Mađarskog javnog servisa MTVI. Ova jedina televizijska emisija na srpskom jeziku, u trajanju od 26 minuta, prvi put je emitovana 12. septembra 1992. godine zahvaljujući odluci tadašnjeg rukovodstva. Njen osnivač i dugogodišnji urednik bio je Stevan Popović. Od tada se mnogo toga promenilo, broj emitovanja emisije, njeni termini, kao i članovi redakcije.

Ovom značajnom događaju prisutvovao je Miloš Janković, pomoćnik ministra kulture Srbije koji je obratio prisutnima i izrazio svoje veliko zadovoljstvo što je to veče u Budimpešti, javlja za Program za dijasporu RTS-a Diana Kondić Đurić.

Tom prilikom nije krio ni svoje zadovoljstvo što može da prisustvuje premijeri dokumentarnog filma Šajkom nebu pod oblake koji prati životni put Momčila Tapavice, a za čiju realizaciju je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pružilo materijalnu pomoć.

Pre premijere pomenutog filma prisutnima su se obratili i Milan Đurić, v.d. direktora Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra u Mađarskoj, kao i Snežana Milivojević, urednik emisije Srpski ekran i autor scenarija pomenutog filma.

„Od dvonedeljnog emitovanja, emisija je 2001. godine prešla na nedeljno emitovanje, menjali su se termini i kanali emitovanja, članovi redakcije, struktura u okviru koje radimo, tehnologija rada, ali su visoki standardi u radu koje smo ispred sebe postavili pre četvrt veka, kao i naš osnovi zadatak - ostali isti sve do danas.

Pored praćenja društveno-političkog položaja Srba u Mađarskoj, događaja na polju obrazovanja, kulture i verskih događaja, kao i odnosa sa maticom, trudili smo se da obradimo i mnoge druge istorijske, istoriografske, sociološke, dokumentarne teme i različita kretanja u Mađarskoj i regionu koja su direktno i indirektno uticala na srpsku zajednicu Mađarskoj.

Ali, ono što je je u ovom trenutno bitno da se istakne i što je od svega važnije, jeste da se to što radimo, ni u kom slučaju ne može nazvati klasičnim poslom, nego jednom vrstom misije i uzimajući to u obzir, mislim da poruka koju šalje Srpski ekran prevazilazi okvire srpske zajednice u Mađarskoj i dobija puno širu konotaciju i veći domet - a to je da Srbima u Mađarskoj, zatim Mađarima u Mađarskoj, našim sunarodnicima i svim ostalima, a ima ih i van granica naše zemlje, prikaže ono što je najbolje i najlepše u srpskom narodu i ono što je zapravo njegova suština. Ako smo u tome makar malo uspeli, mislim da smo postigli nešto", rekla je Snežana Milivojević.

Ona je tom prilikom pozvala prisutne da zajedno pogledaju dokumentarni film srpske redakcije Šajkom nebu pod oblake, koji prati životni put prvog srpskog olimpijca i poznatog arhitekte Momčila Tapavice. Tom prilikom zahvalila se i njihovoj matičnoj kući MTVA, Srpskom kulturnom i dokumentacionom centru u Mađarskoj i Ministarstvu kulture Republike Srbije na pomoći u realizaciji filma.

Nakon projekcije filma, publici se obratio i Đorđe Šibalin, reditelj i snimatelj koji se tom prilikom zahvalio i učesnicima u filmu.

Ovo veče priređeno je u okviru Meseca srpske kulture u Mađarskoj za čiju je realizaciju, osim više institucija Vlade Mađarske i Srbije, znatan deo sredstava pružili Ministarstvo kulture i informisanja Srbiji i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво