Radomiru Smiljaniću "Pupinova medalja"

Naš književnik Radomir Smiljanić dobitnik je međunarodnog priznanja „Pupinova medalja", koju dodeljuje američko-srpska Fondacija Mladen Selak.

Ovo vredno priznanje uručeno mu je 9. oktobra, na dan Pupinovog rođenja, u Pupinovom rodnom Idvoru, za biografski roman o našem slavnom naučniku Mihajlo Pupin-Srbin za ceo svet.

„Koliko znam, u Srbiji sam jedino ja napisao dokumentarni roman o našem velikanu. Bil Gejts je rekao da nije bilo Pupinovih kalemova, ne bi bilo ni informatičke revolucije, znači ni kompjutera, ni interneta, mobilnih telefona...

Fond Mladen Selak dugo postoji, zna se da je i general Ajzenhauer dobitnik Pupinove medalje. Pupin je u Prvom svetskom ratu bio jedna od odlučujućih ličnosti. On je izumeo da se „kroz vazduh" piloti mogu sporazumevati i uspeo da otkrije baze nemačkih podmornica koje su ugrožavale američke podmornice. Spasao je mnoge američke vojnike.

Zahvaljujući prijateljstvu sa američkim predsednikom Vudron Vilsonom, posle Prvog svetskog rata jedino se naša zastava vijorila pored američke.

Takođe, otkrio je da Nemci ima imaju Kancelariju za desrbizaciju Balkana, govorimo o 1912. godini. Ne bismo imali pola Banata, da nije bilo Pupinovog zalaganja.

Pupin je i materijalno puno dao srpskom narodu, stavljao je pod hipoteku svoje nekretnine...
Takođe, stvorio je grupu sjajnih naučnika, tri njegova saradnika su dobitnici Nobelove nagrade. Jedini je kome je na Kolumbija univerzitetu podignut spomenik u prirodnoj veličini.

Dakle, Pupin je delovao i naučno i politički i edukativno", zaključio je Smiljanić u izjavi za Program za dijasporu.

 O Fondaciji Mladen Selak

Mladen Selak (1921 - 2014) bio je srpski preduzetnik i pronalazač, koji je živeo u Americi. Želeći da pomogne mladim i talentovanim ljudima u oblasti naučnog razvoja, osnovao je Fondaciju Mladen Selak 2003, koja pomaže mlade pronalazače.

Kroz sve godine Mladen Selak je posebnu pažnju posvetio srpskoj zajednici u Sjedinjenim Državama i ljudima u svojoj domovini, kojima je pomagao na razne načine.

Njegova Fondacija svake godine nagrađuje najistaknutije mlade pronalazače, obnovila je rodnu kuću Mihajla Pupina, pomaže Srpsku akademiju nauka i umetnosti i Beogradski univerzitet, donira Srpsku pravoslavnu crkvu.

broj komentara 0 pošalji komentar