Dopunske škole u Grčkoj čekaju đake

Pre 11 godina Ministarstvo prosvete Srbije osnovalo je Prvu dopunsku školu srpskog jezika u Atini, po čijem se planu i programu odvija nastava.

Danas se srpski jezik i kultura izučavaju u školama u opštinama Halandrija, Pankratija i Glifada. Šezdesetak učenika čekaju nove drugare da im se pridružre u sticanju znanja o istoriji i kulturi Srbije i razgovoru na srpskom jeziku, a upis je besplatan, javlja za Program za dijasporu RTS-a Olivera Vukosavljević.

U subotu, 23. septembra 2017. godine, osvećenjem vode na Halandriju, svečano je obeležen početak školske godine u Prvoj dopunskoj srpskoj školi u Atini. Posle osvećenja vode i molebana, srpski sveštenik pri Arhiepiskopiji atinskoj, arhimandrit Evsevije, poželeo je učenicima da nauče srpski jezik i tako sačuvaju maternji jezik i običaje našeg naroda u Grčkoj.

Uz srdačnu dobrodošlicu, prisutnima se obratio i konzul u Ambasadi Republike Srbije, Milan Vukosavljević, koji je ponovio da će Ambasada pružati svu neophodnu podršku radu srpskih dopunskih škola. Učenicima i roditeljima predstavila se i novoizabrana nastavnica Biljana Turanjanin Nikolopulos, poručujući im da škola, osim mesta gde će sticati znanja, treba da bude mesto gde će se Srbi koji žive u Atini družiti i međusobno pomagati.

Inače, u Grčkoj, srpske dopunske škole, pored Atine, postoje i u Solunu i na Kritu, a od ove godine i u Volosu i Larisi.

Ambasada Republike Srbije u Atini poziva sunarodnike čija deca idu u osnovnu školu, da ih prijave za pohađanje nastave u srpskim dopunskim školama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 07. okt 2017, 21:47)
Jana [neregistrovani]

bravo

Kako je lepo znati da se srpski jezik uci i u inostranstvu.Da roditelji vode racuna da im deca nauce i srpski jezik. Naravno svaka cast i nadleznima sto su omogucili i finansijski odrzavaju.