Peštanski omnibus

U okviru tradicionalne manifestacije "Mesec srpske kulture" održan je trodnevni međunarodni susret pisaca "Peštanski omnibus" u Budimpešti od 29. septembra do 1. oktobra 2017. godine, u organizaciji Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj.

Svoje književno stvaralaštvo predstavili su pisci iz Srbije, Republike Srpske, Mađarske, Austrije, Rumunije, Nemačke, Holandije, Crne Gore i Turske, u svečanoj sali palate Tekelijanum.

Dr Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu otvorio je ovogodišnji Peštanski omnibus, ističući da su obaveza i privilegija tog sekratarijata da podržava, ne samo kulturni život u Vojvodini, već i programe i akcije Srba u zemljama našeg regiona, putem pravedne raspodele budžetskih sredstava njihovim udruženjima, odnosno projektima.

Prisutne je pozdravio i predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, koji se, između ostalog, predstavio i kao pisac.

Prof. Svetlana Matić je prikazala svoj književni opus i predstavila rad SPKD Prosvjeta - odbor u Austriji. Istakla je značaj ovakvih manifestacija koje SKDC u Budimpešti organizuje, s obzirom da nam je svima cilj da sačuvamo srpski jezik i našu kulturnu baštinu, u borbi za opstanak srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta van matice Srbije.

Prosvjeta, već punih sedam godina, svojim programskim opredeljenjem i platformom nastoji da putem predavanja, diskusija, književnih večeri, integrativnih projekata, kulturnih manifestacija i nastave na maternjem jeziku, razmenom informacija, međusobnog poštovanja i uvažavanja, srpskom narodu i srpskim prijateljima u Austriji, a i širom Evrope, pokaže, predstavi i približi ono što je najbolje i najnaprednije u istoriji, kulturi i etici srpskog naroda," istakla je Matićeva.

Njegova ekselencija ambasador gospodin Rade Drobac, priredio je svečani prijem pisaca i koktel u Ambasadi Republike Srbije u Mađarskoj, napominjujući veliko angažovanje Milana Đurića, vršioca dužnosti predsednika SKDC i gospođe Dijane Kondić, koordinatora za kulturu, zajedno sa timom mladih aktivista, što svake godine organizuju ovako značajne susrete književnika iz različitih zemalja u okruženju.

U toku trodnevnog kulturnog programa, prikazan je film Povratak scenariste i reditelja Predraga Jakšića i otvorena je izložba slika Slobodana Koštavarca iz Beograda. Nastupio je i Beogradski aforističarski krug u sastavu: Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović, Dragutin Karlo Minić i Vladimir Ćalić. Prikazane su knjige Sa srpskog limba autora Slavoimira Gvozdenovića i Petra Miloševića, kao i zbornik srpskog humora i satire u rasejanju Smeh nije greh, koju je priredio Aleksandar Čotrić iz Beograda.

Domaćini su se pobrinuli, između osalog, za dobar provod i druženje, organizujući noćnu vožnju brodom ispod budimpeštansklih mostova. Usledilo je i učešće na svetoj nedeljnoj liturgiji u pravoslavnom hramu Sveti Georgije u Budimpešti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво