"Prosvjeta" u Lincu o značaju srpskog jezika u Evropi

U okviru međusobne saradnje srpskih organizacija u Austriji, na poziv SKSK "Nikola Tesla" iz Linca,predsednik SPKD "Prosvjeta Austrija", prof. Srđan Mijalković održao je u prostorijama ovog kluba predavanje na temu "Razvoj i značaj srpskog jezika u Evropi". Predavanje je održano 28. septembra u sklopu višednevne gradske manifestacije "Dan jezika" u Lincu.

Osim predavanja, Mijalković je predstavio i fototipsko izdanje knjige Dušanov zakonik u kontekstu jednog od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika srpske književnosti i tradicije. Predavanje je bilo lepo primljeno, pitanja su bila brojna i raznovrsna, a razgovor sa prisutnim gostima i članovima Kluba, protegao se do kasnih večernjih sati, javlja Prosvjeta.

Dogovorena je intenzivnija saradnja Prosvjete i Nikole Tesle, kao i ostalih udruženja u Lincu i Gornjoj Austriji.

Tema razgovora je bila i potreba veće i bolje saradnje svih srpskih organizacija na nivou Austrije, kako bi se popravio status i ostvario bolji položaj srpske zajednice u ovoj zemlji.

I ovom prilikom, po ko zna koji put, izražena je velika potreba za organizovanjem dopunskih škola i obrazovnih projekata za decu srpskog porekla u Austriji.

Rukovodioci i članovi Nikole Tesle pokazali su se kao dobri domaćini, prof. Mijalković se od srca zahvalio na dobrom dočeku i pozvao na dalja druženja i nove, zajedničke projekte.

broj komentara 0 pošalji komentar