Miletova zvezda sija u Švajcarskoj

Izložba našeg naivnog slikara Mileta Davidovića otvorena je 9. septembra u galeriji Belimaž u Valanginu, Švajcarska. Izložbu, koja se posle 8. oktobra seli u druge gradove Švajcarske, otvorila je galeristkinja Fransoaz Veterli.

Mile Davidović, građanin sveta, rođen je na prostoru bivše Jugoslavije, u blizini sela Hlebine, svetski čuvenog po školi naivnog slikarstva (Generalić, Lacković, Kovačić, Večenaj...). Živeo je u Mostaru i Bijeljini (gde je završio osnovu i srednju ekonomsku školu) dok je u Beogradu završio Višu ekonomsku školu.

U mladosti se bavio sportom, folklornim i modernim plesom, a kasnije je radio kao šef marketinga u Filmskim novostima, snimatelj u televiziji SOS, dopisnik magazina Satelit TV iz Atine, gde je živeo šest godina. Autor je prve video kasete o kompjuterima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i knjige Kako otići i snaći se u inostranstvu.

Svoju ljubav prema umetnosti otkrio je za vreme studiranja ekonomije, kada je i odlučio da počne da slika. Njegove slike su izlagane na oko 300 samostalnih i kolektivnih izložbi u blizu 50 zemalja na svih pet kontinenata i nalaze se u mnogim domaćim i inostranim galerijama kao i privatnim kolekcijama.

Tehnika njegovog slikanja je ulje na platnu i ulje na staklu. Tehnikom ulja na staklu radi oko desetak umetnika na celom svetu, specifičnost ove tehnike je u tome što se radi naopačke. Davidović kaže da se ponekad desi da započne 30 slika zbog suočenja boja, to ume da bude nezgodno jer zahteva stalno okretanje slike pri čemu slikar uvek docrta nešto novo. Jedan je od prvih umetnika koji je uspeo da na tri stakla dočara 3D efekat, a to je bio eksperiment koji je predstavio na izložbama i to na pet slika.

Neobični motivi sa klasičnim motivima naivnog slikarstva, svakako su pečat Mileta Davidovića koji ga čini drugačijim slikarom. Motiv petla predstavlja moć i snagu i često ga možemo videti na slikama naivaca. Jedan je od onih slikara koji uprkos današnjem vremenu može živeti od svog stvaralaštva, ali kao i mnogi umetnici ima svoje osnovno zanimanje.

Godišnje izlaže po deset puta širom sveta, prijatelji ga vole i rado dolaze na njegove izložbe kao što je to slučaj bio i 9. septembra.

Izložbu je otvorila galeristkinja Fransoaz Veterli, koja već 4 godine radi sa umetnicima iz čitavog sveta i predtsavlja ih na ovom mestu. Brojni posetioci među kojima je bio veliki broj švajcaraca oduševljeni su Davidovićevim stvaralaštvom. Izložbu su posetili i naši sunarodnici , aktivisti , umetnici. Među njima bili su i Zoran Jovanović , dobitnik Zlatne značke za doprinos u saradnji sa maticom, zatim Snežana Petrović, pesnikinja, umetnici Dejan Milić, Ana Savić Milić i naravno Radio Mladost...

Nakon ove izložbe Davidović će izlagati u još nekoliko gradova u Švajcarskoj na veliko zadovoljstvo ljubitelja naive. Na pitanje kako je uspeo da sastavi ljubav prema slikarstvu sa modernim plesom, folklorom, menadžmentom, ekonomijom i televizijom, odgovara pokazujući na sliku koja je i lajt motiv ove izložbe:

"Svako crta svoju zvezdu na nebu - svojim bojama i umećem".

broj komentara 0 pošalji komentar