Parohijani u Čikagu ponosni na svoju crkvu

Slava Usekovanje Glave Svetog Jovana obeležena je u srpskim zajednicama širom Severne Amerike. U društvenoj sali crkve Svetog Jovana Krstitelja na teritoriji Čikaga održan je i slavski banket.

Srpska pravoslavna crkva Sveti Jovan Krstitelj u čikaškom neselju Belvud proslavila je svoju slavu u veoma lepoj atmosferi, uz prisustvo parohijana i gostiju iz drugih delova Čikaga i okoline.

Posle liturgije, poslužen je svečani ručak u društvenoj sali crkve. Sve goste je pozdravio starešina hrama otac Savo Bosanac.

"Povedite vašu decu u crkvu. Jednom nedeljno nije mnogo. Ali uz svu vašu brigu, brigu državne škole mi se isto trudimo da malo posolimo, ako je išta moguće, u odrastanju naše dece. Peta zapovest božija kaže poštuj oca i majku svoju da srećan budeš i da dugo poživiš. Eto, ako naučimo samo tu božju zapovest, već smo mnogo učinili", kaže otac Savo Bosanac.

Domaćin slave je bio Milan Ergarac sa suprugom. On je govorio o velikom značaju koji crkva ima za njega još od mlađih dana.

„Posle Drugog svetskog rata, a to je bilo 1945. godine , ja i moja supruga smo bili drugi bračni par koji su hteli da se venčaju u crkvi. Otac mi se puno zahvaljivao na tome i nije mogao da veruje da mladić od 23 godine ima tu želju", kaže Milan Ergarac.

Za počasnim stolom bio je otac Toma Kažić iz manastira Nova Gračanica i drugo sveštenstvo i gosti, među kojima je bio i Ljubinko Špegar, istaknuti član organizacije Krajiško prelo.

Tomica Ćulafić stigao je u Čikago 1966. i najduže je član parohije crkve Sveti Jovan Krstitelj.

"Tu su mi i deca krštena i svadbovala, sve što je trebalo za srpstvo i familiju odradili smo u ovoj crkvi", kaže Tomica Ćulafić.

Crkva Svetog Jovana Krstitelja u čikaškom naselju Belvud je među srpskim crkvama u Čikagu i Americi sa najvećom i najbogatijom tradicijom na koju na koju su njeni parohijani veoma ponosni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво