Loši odnosi nisu dobri ni za Srbiju ni za Makedoniju

Dva dana nakon što je Srbija povukla kompletno osoblje svoje ambasade u Skoplju, optuživši Makedoniju za nedovoljnu bezbednost ambasade i špijunske aktivnosti, situacija kao da počinje da se smiruje.

Prema rečima profesora dr Nano Ružina sa Fakulteta političkih nauka u Skoplju, bivšeg ambasadora Makedonije u NATO-u i nekadašnjeg predsedničkog kandidata Makedonije, „celokupna ova afera koja je na izvestan način zaledila odnose dveju država, ali im delimično nanela i štetu, biće samo još jedna epizoda koja će uskoro da bude zaboravljena".

„Mislim da se svi trebamo okrenuti evroatlanskim integracijama, zajedničkim nastupom prema Briselu i zanemariti te razne forme nepoverenja", rekao je Ružin i dodao da je prisluškivanja bilo ali da ga je uspostavio bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski za šta će on i odgovarati.

U razgovoru za Program za dijasporu RTS-a Ružin je istakao da je potez Beograda sa povlačenjem kompletnog diplomatskog osoblja iz Skoplja uznemirio i iznenadio ne samo javnost Makedonije nego i celokupnog regiona, utoliko pre što dve države i dva naroda, makedonski i srpski, imaju veoma jake istorijske, kulturne, sportske, ekonomske, pa čak i pozitivne političke procese.

„Setimo se samo da su između 2013. i 2015. godine održani zajednički sastanci dveju vlada - jednom u Beogradu a drugi put u Skoplju, gde se pričalo samo o evrointegracijama, stranim investicijama i tome slično", rekao je Ružin podvukavši da je ovo sada odjednom „izazvalo pravi šok kod naroda, jer se govori o špijunaži, o nepoverenju i neprijateljstvu".

Naglašavajući da postoji više uzroka ovog sadašnjeg stanja loših odnosa između Beograda i Skoplja, ali da su glavni nedavne političke promene u Makedoniji kada je vlast izgubio Nikola Gruevski, koji je bio blizak Aleksandru Vučiću, a novu formirao Zoran Zaev, Ružin je podsetio da nije samo problem u gubitku vlasti već i u tome što će se bivši premijer i njegova klika suočiti i sa velikim sudskim procesima zbog manipulacija, korupcije, prisluškivanja i još mnogo toga.

Odgovarajući na pitanje najavljenog makedonskog glasanja za prijem Kosova u Unesko Ružin ističe da je Makedonija ipak pod velikim uticajem Vašingtona i Brisela, odnosno da ona kao država kandidat za Evropsku uniju (EU) i NATO mora da prati te procese i principe kojima se oni rukovode.

„Makedonija je previše mala i ona ne može samostalno da donosi neke odluke, a utoliko pre što u Vladi Makedonije učestvuje i jaka albanska koalicija", rekao je Ružin konstatujući da to sigurno znaju i gospodin Vučić i gospodin Dačić.

Na podsećanje da je premijer Zaev još u maju obećao da će Makedonija prilikom narednog glasanja o prijemu Kosova u Unesko da bude neutralna a da je sada promenio stav te najavljuje podršku Kosovu Ružin je rekao da je pozicija novog premijera veoma komplikovana i ocenio da Zaev uz to nema neki veliki talenat za međunarodnu politiku.

"Situacija bi se još više pogoršala u slučaju da Makedonija u Uneskou bude glasala suprotno želji Beograda, pa da dođe i do proterivanja makedonskih diplomata iz Srbije", rekao je Ružin dodavši da bi tada mogla da se ostvari i najava ministra Dačića da Srbija ukine priznavanje Makedonije pod ustavnim imenom.

Odgovarajući na pitanje značaja manjina u odnosima dveju zemalja Ružin je rekao da je Makedonija multietničko društvo i da mora da razvija toleranciju i međuetničku saradnju ali da, nezavisno od te činjenice smatramo da Makedonci osećaju kao svoje najbliže susede upravo Srbiju.

„Uzmimo samo velika kulturna prožimanja, gostovanja mnogih srpskih folklornih grupa i savremenih muzičara ovde u Makedoniji, ali i obratno, makedonskih u Srbiji, onda u tom smislu teško će bilo koji političar u Makedoniji ili Srbiji da prekine te veze, odnosno tu saradnju i bliske i prijateljske odnose Makedonaca i Srba", rekao je Ružin.

Na primedbe iz Beograda da se Srbima u Makedoniji pogoršao položaj i da oni sada nisu u izvršnoj vlasti Ružin odgovara da stranka Ivana Stoilkovića na ovim izborima nije podržala koaliciju oko Zorana Zaeva, već je stala uz staru vlast koja je izgubila i zato su nezadovoljni.

Iako Srbi nisu u izvršnoj vlasti oni imaju veliki ugled i u ovoj koaliciji, ali i u samom makedonskom društvu pa će svoje pozicije ostvariti u nekim drugim formama, rekao je Ružin.

Izražavajući se pohvalno o ambasadorki Srbije u Skoplju Dušanki Divjak Tomić, za koju kaže da je uradila mnogo dobrih stvari u poboljšanju odnosa Srbije i Makedonije, ali i srpskog i makedonskog naroda u celini, Ružin poručuje da je sada potrebno da iza sebe ostavimo razne forme nepoverenja i da se okrenemo zajedničkom putu ka evrointegracijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи