Nova bista u Bašti Srbije u Klivlendu

Zahvaljujući počasnom konzulu naše zemlje u Ohaju Aleksu Mačeskom, te Vukmanu Krivokući iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP, Srpska kulturna bašta u Rokfelerovom parku u Klivlendu će od 20. avgusta biti bogatija za još jednu skulpturu, osmu po redu.

Kako za RTS saznaje Ivan Kalauzović Ivanus, nakon Nikole Tesle, Petra I Karađorđevića, Stevana Mokranjca, Petra II Petrovića Njegoša, Mihajla Pupina, Vuka Stefanovića Karadžića i Mileve Marić (Ajnštajn), hlad pod krošnjama bukovog i hrastovog drveća, na placu broj 32 uzduž Bulevara Martina Lutera Kinga u gradu na ušću Kajahoge u Iri, od nedelje 20. avgusta naći će i naučnik Milutin Milanković, matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar i građevinski inženjer svetskog ranga.

Srpska kulturna bašta, deo Klivlendskih kulturnih bašti, postoji od 2008. godine. Tokom proteklih devet leta, u njoj su se našle skulpture sedam značajnih ličnosti iz naše istorije, kulture, nauke i umetnosti. Prošle godine im se pridružila fizičarka i matematičarka Mileva Marić, prva žena u Bašti, a ove će prvi srpski doktor tehničkih nauka.

Jednim od najzaslužnijih ljudi za oživljavanje Bašte Srbije u Klivlendu smatra se Aleks Mačeski, nekadašnji predsednik i izdavač vodećeg dnevnika "Plejn diler", a današnji počasni konzul Republike Srbije u Ohaju. Mačeski je naročit doprinos bujanju oaze srpske baštine u američkoj državi Ohajo pružio u saradnji sa Vukmanom Krivokućom iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Njih dvojica su zajedničkim zalaganjem; Mačeski obezbeđivanjem sredstava, a Krivokuća kompletnom logistikom u vezi sa livenjem bisti i slanjem za Sjedinjene Američke Države; do sada u Bašti podigli četiri od ukupno sedam skulptura. Peta će biti bista Milutina Milankovića.

Podsetimo i da je velikom naučniku ove godine na Vračaru podignut spomenik, da na Novom Beogradu postoji Bulevar Milutina Milankovića, kao i druga spomen-obeležja, ulice i škole u Srbiji. Porodična kuća Milankovića u Dalju je 2007. godine renovirana udruženim sredstvima Republike Srbije i Republike Hrvatske, pa je u njoj 2009. otvoren Kulturni i znanstveni centar "Milutin Milanković".

Svih pet skulptura, uključujući i Milankovićevu, nastalih saradnjom Mačeskog i Krivokuće, oblikovao je Ivan Felker, akademski vajar iz Niša, dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada. Felkerova dela krase brojne javne prostore, muzeje i umetničke galerije. Zasigurno su najpoznatija statue Stevana Sremca, lovca Kalče i psa mu Čape, koji za kafanskim stolom pozdravljaju meraklije i njihove posetioce na početku Kazandžijskog sokačeta u centru Niša.

Ceremonija posvećivanja biste Milutina Milankovića u Klivlendu zakazana je za nedelju, 20. avgust, od 13.30 sati po lokalnom vremenu u Srpskoj kulturnoj bašti. Bistu će osveštati Njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej i paroh Sabornog hrama Svetog Save u Parmi otac Dragoslav Kosić. Skup će upriličiti i Srpski muški hor "Kosovo" iz Ohaja.

broj komentara 0 pošalji komentar