Obnovljen spomenik antifašistima livanjskog kraja

Entuzijazmom i donacijama, meštani livanjskog kraja, u severozapadnom delu Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), dobili su obnovljeno spomen obeležje palim partizanskim borcima iz vremena Drugog svetskog rata. Glavni organizator i inicijator ove akcije je predsednik Zavičajnog udruženja Sajkovljana, humanitarni radnik i srpski patriota, rodom iz ovog kraja, a danas nemački penzioner koji živi u Beogradu, Uroš Rosić.

Svedočanstvo stradanja Srba livanjskog kraja u vremenu Drugog svetskog rata, spomen obeležje u mestu Sajkovići, Opština Livno, koji je pre nešto više od dvadeset godina porušen u vreme rata devedesetih i dugo bio zapušten, obnovljen je i ponovo je dobio svoj stari oblik i sjaj na ovogodišnji Dan ustanka, 27. jula, koji se u BiH, u vreme države Jugoslavije, obeležavao kao veliki praznik.

Glavni organizator i inicijator ove velike akcije je predsednik Zavičajnog udruženja Sajkovljana, poznati višegodišnji humanitarni radnik i srpski patriota, rodom iz ovog kraja, a danas nemački penzioner koji živi u Beogradu, Uroš Rosić podseća kako mu je bilo žao da gleda kako taj spomenik, jedan od simbola ovog kraja, pokraj samog magistralnog puta, propada, potpuno zarastao u divlje rastinje i šumu.

Izražavajući pomalo i razočaranost što u ovoj akciji nisu svi meštani ovog kraja prepoznali opšti interes i dali svoj doprinos, Rosić naglašava da je najvažnije da je spomenik obnovljen i da je promovisan na dan kada se ranije, u vreme Jugoslavije, i obeležavao prigodnim narodnim zborom.

„Restauratorski posao oko spomenika je poveren Zavodu za zaštitu spomenika iz Banjaluke, koji je verno obnovio, kako je to i ranije izgledalo, sve natpise sa obe strane spomenika", rekao je Rosić za Program za dijasporu RTS-a, uz napomenu da je samu obnovu spomenika veoma dobro uradila jedna bošnjačka firma iz Tešnja.

 

„Moram da istaknem zadovoljstvo što je paroh mesne crkve oveštao obnovljen spomenik, a da je potom naš sugrađanin, naš poznati aktivista iz ovog kraja, Mirko Injac, održao prigodan govor u kojem je prisutne podsetio na stradanja našeg naroda i heroje ovog kraja iz vremena Drugog svetskog rata", rekao je Rosić.

Izbegavajući da prizna kako je uglavnom sam i organizovao i donirao sredstva za ovu akciju Uroš skromno kaže kako je sada najvažnije da smo se obnovom ovog spomenika odužili našim precima, herojima iz Drugog svetskog rata i otrgnuli od zaborava njihovu veliku žrtvu i borbu za slobodu.

U razgovoru za Program za dijasporu RTS-a Rosić ističe da spomenik čuva od zaborava sećanje na 760 boraca, partizana iz devet srpskih sela livanjskog kraja - Sajkovići, Gubin, Provo, Čeprazlije, zatim Čelebići, Bojmonti, Radenovci, Vrbica i Bogdaše, stradalih u velikim bitkama na Neretvi, Sutjesci, Kozari i na Sremskom frontu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво