Mladi muzičari iz Srbije podno drevnog Akropolja

Music art project, koji sprovodi od 2014. godine El Sistema, svetski poznati program socijalne integracije kroz muziku, nastavio je sa tradicijom učestvovanja na letnjim kampovima za decu iz programa širom sveta. Desetoro dece iz programa El Sistema Srbija i timom profesora, trenutno učestvuje u letnjem kampu, sa preko 250 učesnika iz cele Evrope.

Ovogodišnji Sistema Evrope Internacionalni Kamp je otpočeo 20. jula i okuplja mlade muzičare iz cele Evrope koji će u Grčkoj provesti ukupno 12 dana, od 21. jula do 2. avgusta.

Tamo mladi muzičari trenutno vežbaju u atinskom Konzervatorijumu sa najboljim profesorima i dirigentima iz celog sveta, pripremajući klasičan i savremen repertoar koji obuhvata i svetsku muzičku premijeru.

Svi učesnici kampa će rezultat svog rada predstaviti na završnom koncertu koji će biti održan u drevnom Herod Atikus Odeonu pod otvorenim nebom, izgrađenom 161. godine Nove ere, koji se nalazi u kompleksu atinskog Akropolja.

Prvog avgusta će u duhu rada Sistema Evrope internacionalni orkestar programa svi muzičari iz programa starosti od 10 do 20 godina izaći na najpoznatiju otvorenu scenu u Atini na završnom koncertu ne samo Sistema Evrope Internacionalni Kamp već i najznačajnijeg muzičkog festivala Athens & Epidaurus Festival od 1955.

Koncertom će dirigovati: Bruno Kampo, Samuel Matus (Gvatemala, Turska), Etijen Abelan (Švajcarska), Huan Karlos Mađorani, Féliks Brisenjo and Ron Davis Álvarez (Venecuela/Portugal, Turska/Švedska) i Faidra Giannelou (Grčka). Na programu će se naći dela Hendla, Betovena, Senesansa, Bramsa i Bizea, kao i tradicionalna grčka i arapska muzika. Uz saradnju sa francuskim kompozitorom grčkog porekla, Aleksandrosom Markeasom, koji je napisao kompoziciju, Taksidi (putovanje), za ovaj događaj, će otpočeti praksa susretanja mladih muzičara sa savremenom muzikom.

Po rečima izvršne direktorke i osnivača programa u Srbiji, Đurđe Papazoglu, važnost tih kampova se ogleda u tome što se na njima susreću profesori iz celog sveta da razmene iskustva u metodama rada i pristupa deci zarad bržeg i efikasnijeg ostvarenja cilja.

Cilj je da se postigne da dete, pored toga što će uživati u učenju značajnih dela klasične i savremene muzike, vladati instrumentom ali i drugim kompetencijama i veštinama, kao što su timski rad, inicijativnost, organizovanost, samostalnost. Iz tih razloga Music art project, ne propušta, već treću godinu za redom da što veći broj profesora, pored dece, priključi letnjim kampovima i omougući im nova iskustva.

Već posle nekoliko dana rada i druženja u duhu El Sistema programa koji ima za cilj da svet učini lepšim kroz muziku, mogu se primetiti sjajne promene kod mnogih učesnika. Zato radionice nisu samo usmerene na savladavanje instrumenta usavršavajući tehnički i tonski kvalitet, već i jačanje duha, psihološke pripreme za javne nastupe, socijalne i kulturne razmene između studenata.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво