Čikago: Srpsko-američki radni sastanak

U ime Američko-srpske asocijacije i predstavnika srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, prof. dr Olga Ravasi održala je 21. jula radni sastanak sa mr Tyler Sparksom, šefom kabineta za Srbiju u Stejt departmentu. Sastanku je prisustvovao i direktor Srpskog radija Čikago mr Milorad Ravasi.

Najznačajniji fokus razgovora je bio nastavak i produbljivanje bilateralnih odnosa između Srbije i Amerike, spoljno-politika pitanja i odnos srpske dijaspore prema matici Srbiji.

Istaknut je značaj i mogućnosti lobiranja u Sjedinjenim Državama, i bliža saradnja srpske dijaspore sa Vašingtonom, kao i angažman senatora i kongresmena koji su članovi Srpskog kokusa. Obe strane su zaključile da srpska dijaspora i sve njene organizacije moraju imati ključnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa, ne samo u političkom smislu, već i u najvažnijem, ekonomskom.

Značajan vid saradnje za obe zemlje je i borba protiv terorizma i transnacionalnog kriminala, u kome se Srbija mora postaviti kao tradicionalni partner i saradnik, i da je dolazak administracije predsednika SAD Donalda Trampa ključni momenat za Srbiju koji se mora iskoristiti, a Stejt department će te napore podržati.

Dr Ravasi je istakla pitanja ključna za srpsku dijasporu, kao što je olakšavanje glasačkog procesa prilikom izbora u Srbiji, mogućnost direktnog učešća predstavnika dijaspore u političkom procesu u Srbiji u vidu sedišta i prisustva u parlamentu, podrška srpskog državnog vrha pojedincima i organizacijama koje uz zvanična diplomatska predstavništva mogu lobirati i promovisati srpske interese u Americi.

Zaključeno je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu bila vrlo uspešna, kao i da se očekuje nastavak rada na reformama u samoj Srbiji koje obuhvataju pravosuđe, privredu i borbu protiv korupcije.

Dalji nastavak saradnje sa Vašingtonom mora imati kontinuitet i uključiti rasejanje, u saradnji i koordinaciji sa Vladom Srbije, ambasadorom Srbije u Vašingtonu Đerđom Matkovićem, srpskim organizacijama i medijima.

Gospodin Sparks je tokom svoje posete Čikagu razgovarao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво