Festival dečjeg stvaralaštva učenika Srpske dopunske škole u Cirihu

U subotu, 1. jula, u Erlenbahu, na obali Ciriškog jezera, održana je smotra dečjeg stvaralaštva učenika Srpske dopunske škole u Cirihu kojima predaju učiteljice Jasna Radojičić i Jelena Todorović Lazić, a povod je bio proslava završetka školske godine.

Cilj ove manifestacije je da se mladim generacijama koji odrastaju i sazrevaju na ovom području približe najviši dometi srpske umetničke poezije i proze za decu.

Učenici su tokom priprema programa u okviru svake nastavne grupe imali priliku da na aktivan način upoznaju svet poezije i proze srpskih pesnika i pisaca, steknu veštinu lepog kazivanja i otkriju sopstvene scenske domete.

Svoj talenat na završnoj manifestaciji odvažilo se da pokaže oko 100 učenika Srpske dopunske škole iz grupa u Švamendingenu, Afolternu, Šlirenu, Regenzdorfu, Vinterturu, Oberglatu, Britizelenu, Zebahu, kao i iz škola Emlter, Im Gut i Curlinden u gradu Cirihu.

Od uvaženih visokih gostiju, manifestaciji je prisustvovao generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić, ispred Srpske pravoslavne crkve u Cirihu otac Branimir Petković, Zvonimir Jovanović ispred Srpskog kulturnog saveza Švajcarske, Slavica Plavšić i Biljana Mihajlović ispred Udruženja likovnih umetnika i pisaca, kao i veliki prijatelji i saradnici Srpske dopunske škole - vlasnici knjižare "StaNi" Koviljka i Zdenko Ninković.

Na samom početku imali smo priliku da kroz prezentaciju vidimo i čujemo pregled brojnih i raznovrsnih vannastavnih aktivnosti koje su tokom cele školske godine sa svojim đacima i njihovim roditeljima organizovale nastavnice Jasna i Jelena.

Između mnogobrojnih akcija izdvajamo onu već tradicionalnu, četvrtu po redu, pod nazivom: „Igrajmo za Srbiju. Na njoj su prikupljena sredstva za dovršenje izgradnje kuće porodice Pešić iz okoline Kraljeva. U toj akciji humanitarnog karaktera učestvovali cy đaci i njihovi roditelji kao i mnogobrojni donatori.

Nakon toga deca su sa puno poleta, sigurnosti u nastupu, glumačkog i muzičkog dara izvodila svoje tačke. Okvirna zamisao ove originalne i programski sadržajno bogate manifestacije bila je ,,Na slovo, na slovo", da bi se onda na svako slovo azbuke ređale pesme poznatih pesnika za decu, dramski skečevi, aforizmi, muzičke numere...

Učenici su izlazili su na scenu i sjajnom interpretacijom, jasno i lepo izgovarali najlepše stihove Jovana Jovanovića Zmaja, Desanke Maksimović, Duška Radovića, Ljubivoja Ršumovića, Brane Crnčevića, Dragana Lukića, Miroslava Antića i drugih znamenitih srpskih pesnika i pisaca.

U drugom delu programa, zamišljenom kao ,,Ja imam talenat", deca su svirala i pevala. Čule su se pesme hora ,,Kolibri" - izbor iz predivnog programa za decu uz koga su rasle generacije dece u Srbiji, potom zvuci violine, gitare i frule talentovanih učenika Srpske dopunske škole, a nostalgične uzdahe izmamila je pesma ,,Zvižduk u osam" Đorđa Marjanovića.
Na samom kraju priredbe, deci na bini su se pridružili i roditelji, učiteljice i pojedini gosti, da bi svi zajedno jako emotivno otpevali pesmu ,,Ovo je Srbija".

Bio je ovo svakako dan za pamćenje, svojevrstan trijumf srpskog jezika i kulture, u kome su mlade generacije Srba u Švajcarskoj pokazale da im je zemlja njihovog porekla i te kako u srcu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво