Dan dijaspore 2017. u Beogradu

U Beogradu je održan Dan dijaspore 2017. u organizaciji Tesline naučne fondacije SAD i Srbija, Univerziteta Singidunum u Beogradu, i partnerskih organizacija dijaspora i matice.

Ovogodišnji program na Univerzitetu Singidunum obuhvatio je panele, okrugle stolove, izložbe i takmičenja iz raznih oblasti.

Na Danu dijaspore učestvuju predstavnici matice i rasejanja, ambasadori, kao i najviši predstavnici Akademije, Univerziteta i Vlade Republike Srbije i Republike Srpske.

Teme Dana dijaspore i Srba u regionu 2017. godine su: veze matice i rasejanja; povezivanje i saradnja; srpski identitet u 21. veku i srpski jezik; mlada dijaspora, povratak i angažovanje; srpski jezik i dijaspora; pobijanje dezinformacije o Srbiji - kako vratiti dobro ime Srbije.

Na ovom izuzetnom događaju govoriće, između ostalih, akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, Vladan Vukpsavljević, ministar kulture Republike Srbije, dr Dane Malešević, ministar prosvete i kulture Republike Srpske, Miroslav Majkl Đorđević (San Francisko), jedan od najuspešnijih Amerikanaca srpskog porekla, Nikola Lončar (Filadelfija), predsednik Tesla Science Foundation, i brojni drugi predsednici organizacija rasejanja.

Takođe, obratiće se i stipendisti i alumnisti Studenica Foundation iz San Franciska, mladi i gimnazijalci iz Budimpešte, mladi i organizacije iz Republike Srpske, Rumunije, i mnogi, mnogi drugi iz Hrvatske, Australije, Kanade, Švedske, Austrije, Rumunije, Nemačke, Slovačke, Slovenije,... 

Program Dana dijaspore pratiće izložba knjiga o dijaspori i Srbima u regionu.

Organizatori Dana dijaspore 2017. su Univerzitet Singidunum i Teslina naučna fondacija iz SAD-a i Srbije, uz podršku Fondacije Studenica SAD, Srpske nacionalne federacije SAD, Srpskog kulturno-prosvetnog društva Prosvjeta Austrija, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, Matice iseljenika i drugih.

broj komentara 0 pošalji komentar