Srpski vez pred Vašingtonovim obeliskom

Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu je i ove godine učestvovala na gastro-kulturnom festivalu "Oko sveta", u parkovskom kompleksu Nacionalni mol u centru američke prestonice, javlja za RTS Ivan Kalauzović Ivanus.

Festival Oko sveta je održan 17. i 18. juna blizu čuvenog Vašingtonovog spomenika, najvećeg obeliska na svetu podignutog 1884. godine u slavu prvog predsednika SAD. Bit manifestacije ogledala se u slavljenju etničke raznolikosti sa akcentom na kulturne vrednosti svake od 37 zemalja učesnica.

Programski triptih festivala činili su različiti nastupi, gastronomske i kulturne aktivnosti, a predstavnici Srbije su odlučili da svoj etnos prikažu kroz folklorno-modni šou. Za autentičnost kostima i pokreta u okviru šoua postarala se kolekcionarka Biljana Regan sa svojim saradnicima.

Sudeći po utiscima posetilaca, Biljana je opravdala očekivanja organizatora i Ambasade Srbije sa kojom već godinama sarađuje. Zahvaljujući njoj, osamnaestog juna je kaleidoskop raznovrsnih srpskih nošnji ispunio festivalsku scenu, na kojoj se šarenilo naših nacionalnih kostima pomešalo sa pozadinskim špalirom zastava svih zemalja učesnica kreirajući sliku istinskog jedinstva različitosti.

Zaključujemo da je festival Oko sveta odlična prilika da se uz pomoć hrane, umetnosti i foklora proputuje svet za samo dva dana, ali i da je zaslugom Ambasade u Vašingtonu i Biljane Regan i svet tokom ovog festivala proputovao Srbijom.

broj komentara 0 pošalji komentar