Na Nijagari tri praznika u jednom danu

Na velikom crkvenom imanju na Nijagarinim vodopadima, nekoliko hiljada srpskih iseljenika okupilo se na tradicionalnom,72. po redu, Srpskom danu, ali i da proslave Vidovdan i 150-tu godišnjicu nezavisnosti Kanade.

Pre početka svečanosti liturgiju u crkvi Sv. Đorđa služio je episkop kanadski dr Mitrofan, a da ovaj dan bude svečaniji nego inače pobrinuli su se domaćini Deniz Mirović Mateik, predsednica crkvenoškolskih opština Sv. Đorđa i Sv. Arhangela Mihaila i Aleksandar Pavlović, predsednik Srpskog pokreta obnove, pozivajući na Nijagaru brojne goste, javlja za Program za dijasporu RTS-a Branka Dikanović Trbojević.

Na bini ispod kanadske i srpske zastave bili su Džim Diodati, gradonačelnik Nijagarinih vodopada i član Parlamenta iz ove regije, Vejn Gejts. Po prvi put u Kanadi, na ovu proslavu stigla je Željka Cvijanović, predsednica Vlade Republike Srpske, a pored nje tu su bili i ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, ambasadorka BiH, Koviljka Špirić, Spasoje Milićević, konzul Srbije u Torontu, Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva i, u Toronto tek pristigli, novi generalni konzul Srbije, Vasilije Petković.

Tesla i bratimljenje

Kanadski gosti govorili su o doprinosu srpske zajednice u razvoju Kanade, šljivovici, Teslinom parku i Bulevaru Nikole Tesle koji su podignuti i otvoreni na inicijativu ovdašnjih Srba.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić podsetio je na velike donacije i pomoć koju rodnom kraju šalje Milomir Glavčić (putevi, crkve, magnetna rezonanca, most u Kraljevu) rekavši da je Glavčić bio „glavni most pri bratimljenju Kraljeva i Nijagarinih vodopada pre dve godine."

Predsednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović poručila je da će ubuduće biti redovnih kontakata sa ovom zajednicom u kojoj su mnogi poreklom iz BiH i, između ostalog, rekla:

„Drago mi je što ste važan činilac u ovom društvu ali mi je još draže što volite Republiku Srpsku i Srbiju. Učestvujte u političkim procesima i budite pri tome mudri-glasajte za one ljude koji podržavaju srpsku zajednicu i prepoznaju potrebe kako RS tako i Srbije. Morate učestvovati u političkim procesima da ne bi drugi opisivali kakvi ste nego da sami pokažete kakvi smo i koliki je vaš doprinos zemlji u kojoj živite".

Uz veselje donacije

Na štandovima oko bine prodavani su suveniri, mirisalo je praseće i jagljeće pečenje, ali bilo je i onih koji promovišu važne ideje. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe skupljala je i ovde donacije za gradnju kuća siromašnim porodicama, a Gordana Laković je, ponovo, prikupljala potpise za peticuju da Hamilton dobije srednju školu koja će nositi Teslino ime.

U muzičkom delu programa nastupile su folklorna grupe iz Vindzora (Opanak), Nijagarinih vodopada (Studenica), Akademija srpske narodne igre iz Toronta ali i Sinovi Korduna i devojačka pevačka grupa Božuri iz Kičenera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво