Mališani iz Vukovara u poseti Ministarstvu spoljnih poslova

U okviru brojnih manifestacija obeležavanja Dana Evrope, kada se tradicionalno otvaraju vrata institucija i organizuju različite aktivnosti i skupovi namenjeni miru i solidarnosti među evropskim zemljama, u poseti Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije – na Dan otvorenih vrata u Muzeju diplomatije, 18. maja boravila je neobično brojna "delegacija" 126 mališana iz Vukovara u pratnji 14 vaspitača.

Nakon posete O.Š. Vuk Karadžić iz Kraljeva po programu Kad porastem biću diplomata ovo je, do sada, prva i najveća organizovana poseta dece iz regiona.

Pomoćnik ministra ambasador Aca Jovanović pozdravio je mališane ukazavši da je ove godine navršena 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata pobedom nad fašizmom i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, nakon razaranja i patnji Drugog svetskog rata, i da su deca ukras i nada boljeg sveta.

Poželevši im bezbrižno i srećno detinjstvo, naglasio je da ta dva važna događaja u istoriji Evrope imaju poseban značaj, jer su označili prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorili put stvaranju zajednice zemalja na kontinentu sa koga su započeta oba svetska rata.

Poželeo im je da rastu uz evropske vrednosti i civilizacijske tekovine čovečanstva, kao što su garantovana dečja i ljudska prava.

Ambasador JOvanović je naglasio da je ove godine 70 godina UNICEF-a i najavio da će u Muzeju diplomatije biti, početkom jeseni, organizovan Javni čas o dečjim pravima i Izložba o UNICEF-u na koju će biti pozvani da ponovo dođu, a koja se priprema sa direktorom Kancelarije UNICEF-a u Beogradu Mišel Sent-Loom direktnim potomkom legendarnog ambasadora Haitija Emila Sent Loa koji je predstavio Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini UN-a 10. decembra 1948. godine.

Na kraju druženja mališani su pre odlaska nacrtali svoje porukice ministru Ivici Dačiću za Dan Evrope sa svojim željicama, koje će biti uramljene i postavljene u Muzeju diplomatije, a ambasador dr Ljiljana Nikšić uručila je prigodne poklon donacije Ministarstva spoljnih poslova: slikovnice Heroji ćirilice i Ljubičanstvenu priču o Danima jorgovana o Jeleni Anžujskoj i Urošu Nemanjiću, zatim poklone Zavoda za udzbenike i Turističke organizacije Beograda.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво