Insbruk: O misiji pravoslavne crkve u svetu

U Inzbruku je 13. maja, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk i Srpske pravoslavne omladine Inzbruk - SPOJI uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja održana tribina na temu "Misija pravoslavne crkve u svetu - juče, danas, sutra" uz nastup grupe Pirg, koja izvodi duhovnu muziku.

Gosti predavači su bili mr Radovan Kalabić, istoriograf, književnik, publicista i počasni član SPOJI, jerej Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu i član grupe Pirg, kao i Nebojša Mastilović, autor savremene srpske duhovne muzike i član grupe Pirg, javlja SPOJI.

Pošto je otac Aleksandar Stolić, inzbruški paroh, kao arhijerejski namesnik za jugozapadnu Austriju zbog obaveza morao da otputuje za Klagenfurt, predavanje je troparom Vaskrsenja Hristovog otvorio otac Slobodan Milunović iz Minhena.

Marina Milosavljević, moderator večeri, pozdravila je goste istakavši da SPOJI predavanje na ovu temu organizuje jer je u poslednjih nekoliko meseci među članovima organizacije, parohijanima u Inzbruku i uopšte među srpskim narodom primećena zabrinutost za Srpsku pravoslavnu crkvu. Ovo predavanje je organizovano s ciljem da se bar neka pitanja na ovu temu rasvetle, iz istorijskog ugla od strane mr Kalabića, a iz crkvenog i duhovnog od strane oca Arsenija.

Posle polučasovnog nastupa grupe Pirg, i ocem Arsenijem i Nebojšom Mastilovićem, koji su izveli nekoliko zajedničkih i solističkih pesama, predavanje je počeo mr Radovan Kalabić. Govorio je o Svetom Simeonu i Svetom Savi naglasivši da su u njihovo vreme postavljeni temelji srpske autokefalne crkve, kao i temelji u duhovnom, kulturnom, političkom i svakom drugom smislu i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) do današnjih dana glavni čuvar srpskog duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, iako je kroz vekove često bila napadana.

Istakao je da su srpske crkve nicale svuda gde su se Srbi nastanjivali po Evropi i svetu i da su uvek bile utočište za sve Srbe, bez obzira da li su to bili ekonomski emigranti, politički iseljenici ili drugi. Dao je pregled istorije SPC na severnoameričkom kontinentu, spomenuvši kao prvo monaha Sebastijana Dabovića, koji je bio prvo srpsko dete rođeno u Americi.

Takođe je govorio o odnosima između Srpske i Ruske pravoslavne crkve, o ulozi Mihajla Pupina u podršci srpskoj crkvi u Americi, o raskolu u SPC i drugim interesantnim činjenicama iz istorije SPC, završivši rečima:

„Da nam je Sveti Sava ostavio držvni program u tri tačke - slobodna država, slobodna crkva i slobodna srpska kultura. Ukoliko ostajemo na njegovim stopama, nema razloga za veliku zabrinutost ni u srpskom narodu, ni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi."

Otac Arsenije Arsenijević započeo je svoje izlaganje govoreći o svetim ljudima i o tome da je svetost privodila ljude ka veri i smislu, rekavši da postoje razna iskušenja u životu svakog čoveka, ali da se ona za čoveka koji oseti potrebu za duhovnim usavršavanjem, uvek nađu rešenja. Objasnio je da je mučeništvo za veru bilo svedočanstvo da smo mi zarad vere spremni da žrtvujemo ovozemljski život.

Naveo je primer starca Vukašina, naglasivši da je misija najmanje u rečima, a najviše u delima. Govorio je o vremenu pre velikog crkvenog raskola i pohrišćavanju Evrope, o Ćirilu i Metodiju, ali i o ruskim prosvetiteljima, koji su pravoslavlje proširili do Aljaske, tako da su danas gotovo svi starosedeoci Aljaske pravoslavni.

Pomenuta je sahrana blaženopočivšeg patrijarha Pavla, kada je pola miliona ljudi stajalo satima u redu kako bi se oprostilo i celivalo patrijarha Pavla. Naveo je i primer patrijarha Arsenija Čarnojevića, koji je, takođe, živeo svetim životom.

Nakon toga usledila je jednočasovna diskusija, druženje sa gostima iz Srbije, kao i posluženje koje je pripremilo Kolo srpskih sestara i članice SPOJI.

Prodajom muzičkih ce-de-ova grupe Pirg i Nebojše Mastilovića, kao i knjiga grupe Pirg i mr Radovana Kalabića, koji je 30% od prodaje donirao u humanitarne akcije SPOJI za pomoć srpskim socijalno ugroženim porodicama sa više dece na prostorima bivše Jugoslavije. Ukupno je sakupljeno 142,80 evra.

Mr Radovanu Kalabiću, ocu Arseniju Arsenijeviću i Nebojši Mastiloviću u ime organizacije SPOJI uručene su zahvalnice i prigodni pokloni. 

Narednog dana, 14. maja 2017, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku, Svetu Liturgiju su zajedno služili otac Slobodan Milunović iz Minhena i otac Arsenije Arsenijević, a nakon toga je zajedno sa Nebojšom Mastilovićem za sve prisutne parohijane otpevao pesmu Molitva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво