Velika gozba

Nedavno je u Ambasadi Francuske u Vašingtonu održana završna ceremonija "Festivala frankofone kulture" pod nazivom "Velika gozba", javlja za RTS Ivan Kalauzović Ivanus.

Predstavnici iz preko 35 diplomatskih predstavništava i Institut Smitsonijan ujedinili su se u promociji kulture sveta, "od kuhinje do zanata". Svaka ambasada je dobila svoj štand, koji je trebalo da ukrasi odgovarajućom dekoracijom, te da posetiocima ponudi autentičnu hranu, piće i male poklone iz zemlje koju prezentuje.

Tako su štand Republike Srbije uredile poslenice naše ambasade, Ivana Mangov i Zorka Keković, i vlasnica zavidne kolekcije balkanskih folklornih kostima Biljana Regan sa saradnicama Natašom Dabetić i Kristinom Čanadi.

Pored neizbežnih lutaka, odevenih u srpsko narodno ruho, bilo je tu i minijaturnih opanaka, čuturica, licidarskih srca, dukata, čokanjčića, raznih rukotvorina i naravno kulinarskih specijaliteta po kojima je Srbija nadaleko poznata.

Manifestacija Velika gozba upotpunjena je i muzikom iz frankofonih zemalja, koja je pratila aktivnosti učesnika.

Obećano Rogljevo

U okviru festivala, desetog dana marta, u prostorijama francuske ambasade prikazan je srpski dokumentarni film Obećanje, plod saradnje reditelja Željka Mirkovića i autora Dušana Gajića. Ovo ostvarenje govori o Rogljevu, selu u Istočnoj Srbiji, nekada veoma značajnoj tački na vinogradarskim mapama, u koje se doseljava porodica iz Francuske sa namerom da u sada siromašnom kraju uzgaja grožđe i proizvodi vino. Po završetku projekcije, goste je pozdravio ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković, reditelj i autor su odgovarali na pitanja publike, a upriličen je i koktel na kojem su služena vina iz Župe.

broj komentara 0 pošalji komentar