Karađorđeva Srbija

Koliko znamo o svojoj istoriji? Da li je sve zapisano u knjigama iz kojih smo učili u školama? Smemo li da ostanemo uskraćeni za istinu? Odgovore na ova pitanja publika je dobila od profesora Živka Markovića, koji je 18. marta u Dibendorfu govorio o srpskoj istoriji za vreme Prvog srpskog ustanka, opisanoj u njegovoj knjizi "Karađorđeva Srbija".

Magistar Živko Marković je upravo jedan od boraca za istinu o srpskoj istoriji. Knjigu Karađorđeva Srbija, napisao je 2006. godine. Napominje da su podaci iz knjige namenjeni đacima koje je dugo učio u dopunskim školama. No, ova knjiga sigurno zaslužuje mesto u svakom srpskom domu, školi, biblioteci, javlja za Program za dijasporu RTS-a Violeta Aleksić.

Dva veka je prošlo od prvog srpskog ustanka, i vreme je da se podsetimo na slavne pretke koji su smogli hrabrosti da stanu pred viševekovnim neprijeteljem. U knjizi se nalaze i dokazi da se i pre dva veka u Evropi i te kako čulo za Vožda Karađorđa.

Autor Marković kaže da nije imao naučnih pretenzija, već je samo nastojao da, u okviru svojih mogućnosti, čitaocima približi istorijska zbivanja i ličnosti iz srpske revolucije.

Na samom početku večeri gostima je poželela dobrodošlicu Radojević Tanja, VD Skd-a u Dibendorfu.

Promocija ove knjige je održana u organizaciji Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj. Program je otvorila Sava Gajić Ivić, sekretar udruženja.

O magistru su govorili Milisav Đurić, predsednik udruženja i Mića Savanović, aktivan član Udruženja pisaca.

Nakon zanimljivog predstavljanja pomenute knjige program se završio pesmom o Voždu, a recitovali su je Sava Gajić Ivić, Ivana Prlina Nikodijević i Marko Ružičić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи